"Nu s-a confirmat niciuna dintre ipotezele pe care le-am avut. (...) Toate ipotezele au fost verificate. Niciuna dintre ele nu a putut fi confirmată până în acest moment prin tehnicile de care dispunem. Verificăm în continuare toate ipotezele pe care le avem. Au fost menţionate variate infecţii, intoxicaţii. Sunt baterii de teste care verifică mai multe", a declarat ministrul.

Ministrul a criticat şi modul în care este prezentat acest caz, făcând apel să nu fie creată "panică". "Nu a fost vorba de o criză. Dacă ventilăm emoţional... De fiecare dată se întâmplă lucruri din acestea şi sunt absolut regretabile. Dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medici de acolo, ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă? Este absolut regretabil că se întâmplă", a precizat acesta.

Trei dintre copiii cu infecţie digestivă şi cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la Spitalul "Marie Curie" sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic, iar pentru ceilalţi şapte este necesară dializa peritoneală, starea copiilor fiind gravă, dar stabilă, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Denise Stănescu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalul "Marie Curie" din Capitală a spus că fetiţa care a murit luni era internată la Terapie Intensivă, starea ei s-a deteriorat brusc, a fost intubată, a făcut stop respirator, a fost resuscitată, dar nu a mai putut fi salvată. Fetiţa împlinise un an în 22 ianuarie şi fusese adusă la spitalul din Capitală în 10 februarie.

Tot duminică noapte a mai fost intubat unul dintre copiii internaţi la Terapie Intensivă, astfel că în prezent sunt trei copii ventilaţi mecanic, a precizat dr. Denise Stănescu.

Ceilalţi şapte copii care au infecţie digestivă produsă de rotavirus sau de E.coli şi sindrom hemolitic-uremic sunt în dializă.

La Spitalul "Marie Curie" au murit în 4 februarie o fetiţă de 11 luni, din Topoloveni, judeţul Argeş, şi în 15 februarie o altă fetiţă, în vârstă de un an, ambele având infecţie digestivă şi sindrom hemolitic-uremic.

Alţi zece copii, cu vârste cuprinse între cinci luni şi trei ani, sunt în continuare internaţi la Spitalul "Marie Curie", medicii spunând că starea lor este gravă, dar stabilă. Aceştia au fost transferaţi de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, fiind diagnosticaţi cu boală diareică acută complicată.

Din 29 ianuarie până în seara zilei de 10 februarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” şi Institutul ”Matei Balş” 15 copii din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care fetiţa de 11 luni, din Topoloveni, care a murit în 4 februarie, este singurul bebeluş diagnosticat cu bacteria E coli.

Dintre ceilalţi 14 copii internaţi în Capitală, cinci au fost până acum diagnosticaţi cu rotavirus, trei fiind la Spitalul ”Marie Curie” şi doi la ”Matei Balş”.

Alţi 13 copii din localităţi din judeţul Argeş au fost internaţi, miercuri, în spitale din Piteşti şi Câmpulung, cu simptome digestive, însă în niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat diagnosticul de boală diareică acută. Dintre cei 13 copii, nouă au fost internaţi la Piteşti - cinci la Spitalul de Pediatrie şi patru la Spitalul de Boli Infecţioase - iar alţi patru se aflau la spitalul din Câmpulung.

Potrivit DSP Argeş, copiii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic sunt din localităţile Piteşti, Câmpulung, Topoloveni, Ţiţeşti, Negraşi, Ştefăneşti, Mărăcineni şi Poiana Lacului.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, prin instituţiile din subordine, face verificări inclusiv la domiciliile copiilor pentru a determina cauza infecţiilor.

Dosarul privind decesul fetiţei din Topoloveni a fost preluat de către Parchetul Tribunalului Argeş, procurorii cerând Direcţiei de Sănătate Publică Argeş să facă analize privind calitatea apei potabile distribuite în trei oraşe din judeţ.

În cadrul cercetărilor, procurorii au cerut Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi Agenţiei Naţionale de Mediu, analize cu privire la apa potabilă furnizată în oraşele Piteşti,  Câmpulung şi Topoloveni, de unde provin unii dintre copiii internaţi la Bucureşti. De asemenea, anchetatorii au ridicat probe din alimentele consumate de către fetiţa din Topoloveni care a murit, dar şi documentele medicale întocmite de unităţile spitaliceşti la internarea copiilor.

Mai multe persoane au fost audiate în acest dosar, printre cei care au dat declaraţii numărându-se părinţii copiilor, dar şi cadre medicale, au precizat surse judiciare pentru News.ro.

Autorităţile sanitar-veterinare au recoltat probe din portocale de la un lanţ de magazine din judeţul Argeş, după ce unul dintre părinţii copiilor internaţi a spus că i-a dat bebeluşului suc de portocale. Probele au fost trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă din Capitală, iar rezultatele sunt aşteptate cel târziu marţi.