Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că înscrierea la şcolile post-liceale pentru asistenţi medicali trebuie să presupună promovarea examenului de bacalaureat, precizând că trebuie găsită o soluţie pentru creşterea calităţii pregătirii celor care acced la aceste şcoli postliceale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rafila a fost întrebat, miercuri, dacă va vorbi cu ministrul Educaţiei pentru reevaluarea şcolilor post-liceale pentru asistente, având în vedere că multe asistente nu au promovat examenul organizat pentru încadrare pe posturile ocupate în cadrul stării de alertă. 
 
“Acolo avem o problemă pe care o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România. O cunosc chiar foarte bine, preşedintele acestei organizaţii este consilierul meu onorific şi în mod evident cred că trebuie să înţelegem că această profesiune de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca şi cea de medic, presupune competenţe profesionale solide şi dacă am făcut acest pas spre asistenţii medicali cu studii superioare pentru că există facultăţi de asistenţi medicali la toate universităţile de medicină şi farmacie din România, trebuie să înţelegem că şi învăţământul postliceal trebuie să ajungă într-o situaţie în care admiterea la aceste şcoli să presupună promovarea examenului de bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu ca şi profesor, nu neapărat ca şi ministru al Sănătăţii, dar aveţi dreptate, calitatea şi modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la şcolile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a transmis Alexandru Rafila. 
 
El a menţionat că trebuie găsită o soluţie pentru a creşte calitatea pregătirii celor care acces la aceste şcoli post-liceale.  
 
“Pot să am o discuţie cu domnul ministru Câmpeanu, avem o relaţie de colaborare foarte, foarte bună. Trebuie o discuţie mai largă şi cu organismul profesional, cum vă spuneam, al asistenţilor medicali încât să existe o poziţie comună şi să găsim o soluţie încât să crească calitatea pregătirii şi a celor care acced până la urmă la aceste şcoli post-liceale.(…) Complexitatea profesiunii de asistent medical este evidentă, am văzut şi eu în presă câteva comentarii legate de persoane care nu au reuşit să promoveze acest examen. Nu a fost un concurs, a fost un examen şi Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce a depins de el încât toţi cei care au lucrat în pandemie şi au ajutat la acest efort să poată să ocupe pe o perioadă nedeterminată acele posturi. Dar vă daţi seama că noi nu putem substitui candidaţilor. Există acolo noţiuni teoretice care trebuie cunoscute şi poate că foarte mulţi au fost entuziaşti în această perioadă, au ajutat foarte bine, nu pot să fac astfel de comentarii, dar faptul că nu au promovat acest examen sigur că ne pune şi pe noi pe gânduri”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.