Ministrul Muncii, Ana Costea, s-a opus prevederii adoptate de Comisia de muncă din Parlament privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, prin care se elimină plafonul maxim de 3.400 de lei şi a propus să se menţină limita maximă corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se poate propune ca soluţie imediată adaptarea iniţiativei legislative (...) şi a amendamentelor formulate în următorul sens: renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, menţinerea limitei maxime de 3.400 le lei corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an”, a declarat, marţi, la Parlament, ministrul Muncii, Ana Costea.

Ea a ţinut să precizeze şi efortul bugetar pentru varianta propusă.

”Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4.000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat şi vi-l putem prezenta în anexa la această susţinere”, a arătat ministrul Muncii.

În replică, fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a spus: "Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”.

”Nu vreau să mai discutăm despre un efort bugetar când vorbim de copii", a arătat Rovana Plumb.

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, marţi, deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.

Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.

Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect.

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, mai multe modificări la legislaţia privind indemnizaţia pentru creşterea copiilului, una dintre ele vizând eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna. Totodată, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani, iar valoarea iacesteia va fi de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani. - See more at: https://www.b365.ro/modificari-la-indemnizatia-de-crestere-a-copiilor-plafonul-maxim-de-3-400-de-lei-eliminat_246299.html#sthash.v8jyAPKA.dpuf
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.