Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, afirmă, referindu-se la o reducere a veniturilor demnitarilor, că un act normativ care să prevadă acest lucru nu a fost încă finalizat, iar decizia va fi luată „în echipă”, pentru că este nevoie de solidaritate indiferent de funcţiile pe care unii le ocupă. Alexandru precizează că „este o chestiune de zile” până când o decizie în acest sens va fi făcută publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu iau decizia singură. Într-adevăr, sunt un om corect, dacă vorbim de solidaritate, apoi să vorbim de solidaritate de la vârf până jos. Nu vă pot confirma în acest moment, pentru că nu este finalizat actul normativ, dar inclusiv declaraţia domnului premier arată că direcţia în care dorim să îndreptăm această reglementare este pentru solidaritate indiferent de funcţia pe care o ocupi. Nu există România celor care stau bine şi sunt relaxaţi pentru că venitul lor este foarte mare şi o Românie a oamenilor care nu au din ce să trăiască”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă seară, la Digi 24.
Ea susţine că i se pare corect ca oamenii să ştie că, indiferent de funcţia pe care o deţin unii în acest moment, „trebuie să fim uniţi şi să trecem prin această criză cu solidaritate”, dar şi că trebuie să existe „un real aport şi din partea sectorului public în faţa unui sector privat care este în acest moment greu încercat”.
Alexandru subliniază că decizia privind reducerea veniturilor demnitarilor va fi luată „în echipă” şi că este o discuţie care se face „cu reală preocupare faţă de tot ceea ce se întâmplă în economie” şi ţinând cont de modul în care a fost afectat mediul privat. 
„Este o decizie de echipă pe care guvernul o va comunica la momentul la care ea se conturează”, susţine ministrul, adăugând că un anunţ cu privire la acest subiect va fi făcut „foarte curând, este  chestiune de zile” 
În ceea ce priveşte măsurile privind unele categorii de bugetari care ar urma să lucreze jumătate de lună iar cealaltă jumătate să fie în şomaj tehnic, ”scopul nu a fost acela de a număra câte economii se fac din ce minister, sau din ce instituţie”, Violeta Alexandru precizând că nu există o bază de date care să arate numărul celor care vor fi afectaţi de această măsură.
Violeta Alexandru susţine că trăieşte din salariu, dar că nu şi-a făcut calculul cu privire la cât ar putea pierde.
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri seară că măsura privind lucrul jumătate de lună în sectorul bugetar nu înseamnă o tăiere a salariului angajaţilor din sectorul public şi că şefii instituţiilor vor merge la serviciu, aplicându-li-se aceleaşi măsuri ca celorlalţi bugetari. 
"Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive: în primul rând un motiv de natură epidemiologică (...). Al doilea motiv este unul care ţine de solidaritate, se ştie că epidemia a afectat afacerile, foarte mulţi angajaţi din sectorul privat şi noi considerăm că trebuie să existe solidaritate în împărţirea greutăţilor născute din această epidemie şi că această greutate trebuie să stea şi pe umerii angajaţilor din sectorul public, inclusiv al demnitarilor. Nu este vorba despre tăierea salariilor, nu va fi afectat salariul, ci o perioadă de timp, starea de urgenţă (...) vom aplica această măsură. (...) Cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească, eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am, la fel şi colegii mei, pur şi simplu va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a precizat Ludovic Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.