Ministrul Muncii Violeta Alexandru a propus joi să fie introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern prorogarea pentru 1 august a dublării alocaţiilor pentru copii, pentru a căuta sursele de finanţare a acestei măsuri. Premierul Ludovic Orban a declarat că, dacă vor exista venituri suplimentare, poate fi făcută rectificare, dar, cum Guvernul s-a angajat că nu va creşte nicio taxă şi niciun impozit, ”este practic imposibil de aplicat acest proiect de lege care poartă marca demagogiei şi populismului PSD”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Vin în faţa dumneavoastră cu această propunere, având în vedere că în 6 ianuarie a fost promulgată Legea bugetului de stat, ulterior promulgării a fost promulgată şi Legea 14 pe 2020 prin care se dublează cuantumul alocaţiilor de stat pentru copii. Acest lucru ne pune în perioada următoare în situaţia de a căuta resursele bugetare care astăzi nu sunt prevzute în bugetul aprobat. 
Propunerea este ca prevederile ei să se proroge până la 1 august”, a afirmat ministrul Muncii.

După ce ministrul Muncii Violeta Alexandru a cerut introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a ordonanţei prin care este prorogată până la 1 august dublarea alocaţiilor, premierul Ludovic Orban a precizat că efortul bugetar în acest sens este de 6 miliarde de lei, iar la rectificarea din luna iulie vor fi găsite fondurile pentru aplicarea legii de dublare a alocaţiilor.

”Din 2008 creşterea alocaţiilor a fost realizată la iniţiativa PNL. În 2015 prima oară, după ce timp de 7 ani nu fusese crescută, şi ulterior în 2019. Apariţia intempestivă a acestui proiect de lege ne-a creat o problemă foarte mare.   Trebuie să ştiţi că efortul bugetar pentru a susţine a doua dublare în 2019 este de peste 6 miliarde, în condiţiile în care bugetul trebuie să facă faţă creşterii pensiilor şi salariilor, din cauza legilor aflate în vigoare. Vom creşte alocaţiile, de fapt au şi crescut de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei. Noi, şi dacă am vrea să mărim alocaţiile,  nu putem să facem acest lcuru pentru că intrarea în vigoare este ulterioră Legii bugetului. Avem posibilitatea de a face rectificare bugetară, pe care o putem face după 1 iulie. Dacă ne vin venituri suplimentare, putem face rectificare, dar, aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte nicio taxă şi niciun impozit. Ca atare, este practic imposibil de aplicat acest proiect de lege care poartă marca demagogiei şi populismului PSD”, a afirmat premierul.

Orban a declarat, încă miercuri seara, că va fi prorogat termenul de intrare în vigoare a legii privind majorarea alocaţiilor, până la prima rectificare bugetară, care va fi după 1 iulie. Orban a spus că majorarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de 6 miliarde de lei, banii necesari nefiind cuprinşi în buget. "Cu siguranţă vom creşte alocaţiile, dar le vom creşte cu atât cu cât ne permit resursele bugetare", a precizat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii. Ministrul Muncii Violeta Alexandru a precizat că Guvernul îşi doreşte creşterea alocaţiilor şi că soluţia ar fi ca resursele financiare să fie asigurate la rectificarea bugetară din iulie

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.