Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că rolul social al pădurilor din jurul marilor oraşe este incontestabil, iar autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru permanentizarea unor trasee de biciclete şi alei. ”Trebuie să punem la dispoziţia cetăţenilor aceste spaţii verzi: este de datoria autorităţilor să facă aceste păduri utilizabile şi de folos pentru comunitate”, arată el. Tanczos a parcurs, joi, o porţiune din traseul competiţiei de ciclism Prima Evadare, anunţând că reprezentanţii organizatorilor au semnat un acord de parteneriat cu Romsilva.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rolul social al pădurilor din jurul marilor oraşe este incontestabil, prin urmare exploatarea acestor păduri ar trebui să însemne doar tratamente şi lucrări silviculturale pentru asigurarea funcţiilor de protecţie şi sociale ale pădurii şi pentru protecţia obiectivelor instalate în interiorul acestora. Trebuie să punem la dispoziţia cetăţenilor aceste spaţii verzi: este de datoria autorităţilor să facă aceste păduri utilizabile şi de folos pentru comunitate. Astfel trebuie să găsim soluţii pentru permanentizarea unor trasee de biciclete, alei şi să sprijinim evenimentele organizate de organizaţiile societăţii civile”, a scris, joi seară, pe Facebook, Tanczos Barna.

El a parcurs cu bicicleta o porţiune de 18 kilometri din traseul celui mai mare maraton de ciclism din Europa de Est, ”Prima Evadare”, alături de Alin Uşeriu şi de Daniel Sărdan, organizator ”Prima Evadare”.

”Îi felicit pe organizatori şi pe domnul director general Romsilva Daniel Nicolăescu. Îi asigur de tot sprijinul nostru în procesul de organizare a unui eveniment de succes. Regia Naţionala a Pădurilor - Romsilva este un partener de încredere al evenimentului, iar colaborarea s-a materializat şi în acordul de parteneriat semnat astăzi”, a menţionat ministrul Mediului.

Organizatorii concursului de ciclism MTB Prima Evadare anunţau, miercuri, că au avut o întâlnire cu reprezentanţii Romsilva şi ai Ministerului Mediului, astfel că s-a obţinut ”implicarea tuturor părţilor pentru un eveniment reuşit”. 

”Această întâlnire a avut ca scop buna organizare a evenimentului şi rezolvarea diferendelor apărute în ultimul timp, obţinându-se, în final, suportul şi implicarea tuturor părţilor pentru un eveniment reuşit”, arătau organizatorii evenimentului, pe site-ul competiţiei Prima Evadare.

Aceştia apreciau ”deschiderea şi colaborarea Romsilva şi a Ministerului Mediului, colaborare care se va materializa şi printr-un nou protocol semnat pentru organizarea evenimentului şi pentru intenţia de a crea trasee permanente pentru comunităţile locale”.

”De asemenea, a fost discutat şi subliniat, de toată lumea prezentă, aspectul social al pădurilor din Bucureşti şi Ilfov şi importanţa folosirii acestora şi în scop recreativ de către localnici”, adăugau ei.

Activistul de mediu Alex Găvan afirma, într-o postare pe Facebook, că Romsilva Ilfov a arat cu plugul poteci pe care se desfăşoară cel mai mare concurs internaţional de ciclism cross country din estul Europei, cu mii de participanţi, Prima Evadare. Conform lui Găvan, incidente similare au avut loc în mai mulţi ani, chiar înaintea concursului. ”Pădurea nu este doar cherestea, ci infinit mai mult”, era mesajul său către Romsilva.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că este inadmisibil ca Romsilva să se opună unor activităţi sportive în pădure, având în vedere informaţiile că aceasta instituţie ar fi arat nişte poteci din pădurea Băneasa unde urma să aibă loc o competiţie de ciclism. Ministrul consideră că este inadmisibil ca cineva să pună beţe în roate unui ONG are organizează de mai mulţi ani competiţii acolo.

Tanczos Barna a fost întrebat dacă el consideră că pădurea ar putea fi afectată sau nu de asemenea competiţii.

“Nu pădurea este afectată. Buna intenţie a unora este din păcate afectată. În acelaşi timp, trebuie clarificate şi pe termen mediu, lung şi modalităţile de colaborare. Eu am mai fost pe asemenea cărări şi pe asemenea poteci. Chiar îmi place foarte mult să merg în pădure, să alerg în pădure, cu bicicleta mai rar, dar îmi place mult alergarea şi săptămânal alerg kilometri întregi în pădure, pe drumuri forestiere sau pe poteci. Este o senzaţie incredibilă şi le recomand tuturor să facă acelaşi lucru, să iasă în pădure, să se simtă bine, să facă mişcare în pădure. Iar dacă în Regia Naţională a Pădurilor sunt persoane care nu înţeleg acest lucru trebuie să îşi schimbe mentalitatea. Pădurea este şi pentru cei care vin să se relaxeze, au dreptul la aer curat toţi cetăţenii acestei ţări şi Regia Naţională a Pădurilor trebuie să treacă printr-un proces de schimbare şi din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.