Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent vineri dimineaţă, la începerea lucrărilor de reabilitare a plajelor în zona Eforie şi a afirmat că autorităţile doresc să fie un litoral modern, care să ofere posibilitatea desfăşurării unor activităţi economice în condiţii de secolul XXI. Ministrul Mediului a declarat vineri, la Eforie Sud, că proiectul din această zonă este unul foarte important.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Este un proiect extrem de important, face parte dintr-un proiect complex, este lotul 5. Vor mai urma alte şase contracte care se vor semna, sunt în faza de licitaţii. Cel mai important pentru Ministerul Mediului este să ştim de unde am plecat, ce facem şi unde vrem să ajungem. Am plecat de la un sistem dezorganizat, un litoral care nu a fost pus la punct aşa cum trebuie. Avem lucrări terminate, lucrări în curs de desfăşurare şi lucrări care vor urma la sfârşit vor fi peste zece contracte care se vor semna pe întregul litoral românesc”, a transmis Tanczos Barna. 
El a menţionat că autorităţile doresc să fie un litoral modern. 
“Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic, un litoral care oferă posibilitatea desfăşurării unor activităţi economice în condiţii de secolul XXI. Dar în paralel, lucrul extrem de important pentru Ministerul Mediului este să protejăm biodiversitatea. Este probabil cel mai interesant lot din toate cele care au fost terminate, sunt în curs de desfăşurare sau vor urma pentru că dincolo de cele 50 de hectare de plajă care se vor crea vom avea 29 de hectare de biodiversitate, 29 de hectare unde specii protejate vor avea posibilitatea relansării acestei biodiversităţi extrem de valoroase pentru Marea Neagră, pentru România şi pentru Europa”, a explicat ministrul Mediului. 
Proiectul din zona Eforie se întinde pe o distanţă de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în Tuzla. În cadrul acestei investiţii vor fi construite şapte diguri şi vor fi folosite 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru lărgirea plajei. 
Proiectul din zona Eforie va fi realizat de compania Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, iar valoarea acestuia este de aproximativ 400 de milioane de lei. 
Acest lot face parte din proiectul "Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020), implementat de Administraţia Bazinală De Apă Dobrogea-Litoral, care îşi propune reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.
Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5, are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanţat de la bugetul de stat. Perioada de implementare a proiectului este 2015 - 2023.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.