Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că este nevoie de o abordare generală pe termen mediu şi lung pentru a se rezolva problema depozitării deşeurilor şi a se ajunge la o colectare selectivă eficientă în Capitală. El a precizat că sunt sectoare care plătesc din bugetul propriu serviciile de salubrizare, precizând că nu a înţeles de ce este făcut acest lucru şi că demersul este unul aflat la limita legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tanczos Barna a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sectoarele din Bucureşti au început să aibă iniţiative legate de gestionarea deşeurilor. 
 
“În ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, situaţia este aproape similară, dacă există un asemenea termen, pentru că după decizia, prin ordonanţă de urgenţă, prin care permitem primăriilor de sector să preia pe o perioadă limitată gestionarea integrală a problemei deşeurilor, sectoarele au început să se mişte. Au făcut acel ADI care le-a permis depunerea unor proiecte pe POIM pentru dezvoltarea infrastructurii de colectare. Au început să găsească soluţii pe termen scurt pentru colectare selectivă, sortare şi depozitare. Rezultatele nu sunt încă îndestulătoare şi mulţumitoare, dar lucrurile au început să se mişte la nivelul primăriilor de sector”, a explicat ministrul Mediului.
 
El s-a referit şi la câteva situaţii întâlnite în unele sectoare. 
 
“Sectorul 6, de exemplu, ştiu că a pregătit proiect pentru aproape o mie de insule inteligente pe care vrea să le instaleze, să le finanţeze. Au fost intabulate locaţiile şi dezvoltă o reţea de colectare demnă de o Capitală. În Sectorul 3 am avut foarte multe controale. Am închis focare, am închis staţii de sortare neautorizate, am monitorizat traseul deşeurilor, inclusiv până la fabrica de ciment sau până la locul de depozitare. Am eliminat două, trei locaţii unde exista depozitare ilegală. Eram în pragul de a formula plângeri penale din acest motiv. Pe 30, 31 august, când aveau ultimul termen, două locaţii de depozitare clandestină neautorizate au fost eliberate, au fost curăţate”, a afirmat Tanczos Barna.
 
El consideră că este nevoie de o abordare generală pe termen mediu şi lung pentru rezolvarea problemei deşeurilor în Bucureşti. 
 
“Sunt măsuri şi la nivelul Bucureştiului, dar este nevoie de o abordare generală pe termen mediu-lung, astfel încât să se rezolve problema depozitării şi să se ajungă la o colectare selectivă eficientă şi profesionistă în Capitală. Nu au apărut încă proiectele în cele două apeluri de proiecte deschise din PNRR pentru insule digitalizate şi pentru platformele pentru centrele de aport volutar. Din partea Bucureştiului nu prea vin. Probabil că se vor duce pe POIM, ar fi o explicaţie plauzibilă şi o soluţie bună, dar infrastructura şi în Bucureşti trebuie dezvoltată, trebuie create serviciile profesioniste pentru a devia de la groapă şi de a ajunge la o performanţă de 50-60% de reciclare”, a transmis ministrul Mediului. 
 
El a mai afirmat că sunt sectoare care plătesc din buget serviciile de salubrizare. 
 
“Sunt sectoare care şi astăzi plătesc din bugetul public serviciile de salubrizare. N-am înţeles niciodată de ce se face acest lucru. Dincolo de faptul că nu este corect, este şi la limita legii, acest serviciu public trebuie plătit de cetăţean, că aşa se plăteşte în fiecare sat, în fiecare oraş din ţara asta. Şi nu cred că cele mai bogate UAT-uri din ţară ar trebui să cheltuie banul public pe asemenea servicii. Dar aşa s-a obişnuit probabil. Este decizia autorităţii locale. Este această descentralizare a deciziilor şi autonomie locală care la nivelul Bucureştiului aşa se manifestă în anumite privinţe”, a explicat ministrul.
 
El a precizat că alte sectoare reclamă lipsa de colaborare cu Primăria Capitalei. 
 
“Sunt alte sectoare care sunt în procedură de achiziţie de servicii de salubrizare în momentul de faţă, deci au expirat contractele vechi, au scăpat de acele contracte vechi care au fost semnate în anumite condiţii, condiţii proaste pentru cetăţean, condiţii proaste pentru calitatea serviciului, dar văd contracte noi sau proceduri de achiziţie noi, care sunt un semnal bun. Celelalte reclamă lipsa de colaborare cu Primăria Generală. Deci este o problemă complexă, dar care trebuie rezolvată la nivelul autorităţii locale. Noi le-am dat tot sprijinul, implicare, modificare de legislaţie, fonduri la dispoziţia lor şi sectoarele care vor să gestioneze cum trebuie această problemă văd că avansează, chiar dacă nu cu o viteză foarte mare, dar lucrurile sunt în anumite sectoare încurajatoare”, a declarat Tanczos Barna. 
 
El s-a mai referit la faptul că în Sectorul 2 a existat interes pentru curăţarea lacurilor. 
 
“Am văzut implicare foarte serioasă pentru curăţarea lacurilor, de exemplu, în Sectorul 2. Există un parteneriat activ, eficient între Apele Române şi Primăria Sectorului 2. S-au cumpărat inclusiv utilaje sau componente de utilaje speciale pentru a curăţa lacurile de deşeurile care sunt depozitate de decenii întregi în acele zone. Am fost de vreo două ori şi eu personal cu domnul primar la o asemenea locaţie. Este şocant ce s-a putut aduna în lacurile din jurul Bucureştiului sau din inima Bucureştiului în ultimele decenii, dar, cu implicare din partea primarului, cu siguranţă lucrurile pot fi rezolvate”, a afirmat ministrul Mediului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.