Ministrul Mediului, Mircea Fechet, este de părere că, în ceea ce priveşte apariţia urşilor în comune şi oraşe, ”riscul să avem un incident nefericit, să se întâmple o tragedie, este prezent în fiecare zi”. El explică motivele pentru care Ministerul Mediului a redus de la aproape 500 la doar 220 numărul urşilor consideraţi a face parte din cotele de prevenţie sau de intervenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Fără îndoială, există o problemă în legătură cu urşii, o problemă care ţine şi de noi pentru a fi gestionată, şi riscul să avem un incident nefericit, să se întâmple o tragedie, este prezent în fiecare zi. Acesta este adevărul pe care ar trebui să îl privim în faţă, indiferent de unghiul din care privim această situaţie”, a declarat Mircea Fechet, marţi seară, la TVR Info. 
 
El a explicat că cota de intervenţie propusă de către specialişti în urma unui studiu a fost de 500 de exemplare de urs brun, iar Academia Română, care avizează cota de prevenţie şi de intervenţie, după un schimb de adrese prin care a solicitat clarificări privind studiul, a avizat un ordin care prevede reducere a cotelor de prevenţie şi intervenţie de la aproape 500 la 220, respectiv 140 de exemplare pentru cota de prevenţie şi 80 de exemplare pentru cota de intervenţie.
 
”Nu am de ales decât să respect ceea ce Academia Română a propus, pentru că nu pot risca un ping-pong în care Ministerul să ceară la nesfârşit 500-600-700 de exemplare şi Academia Română să spună: nu suntem de acord, putem să fim de acord doar cu 140, sau doar cu 220, cum s-a întâmplat acum. Eu cred că există o nevoie concretă în a remedia această situaţie cât mai repede, motiv pentru care am decis să emit un nou ordin, care să ţină cont de cifra propus de către Academia Română. Cred că astăzi au terminat de redactat colegii mei propunerea de Ordin care va fi trimisă academiei, care va fi pusă în consultare publică”, a adăugat ministrul Mediului. 
 
Mircea Fechet a subliniat că prezenţa urşilor în comune şi chiar mari oraşe ”ar putea să genereze o tragedie în fiecare secundă”.
 
Fechet este de părere că oamenii nu trebuie să se ferească, ci să ”pronunţe” termeni precum ”eutanasiere” sau ”împuşcare”, el explicând că un urs care ajunge în zonele locuite de oameni va continua să se întoarcă acolo.
 
”Sunt convins că mare parte din acei oameni care aleg să hrănească ursul prin geamul maşinii nu înţeleg că, în momentul în care le aruncă o bucată de pâine sau altceva, le semnează condamnarea la moarte pentru că acel urs, odată hrănit, el nu va mai avea niciun motiv să meargă în habitatul lui natural, acel urs probabil că va deprinde acest obicei de a sta la cerşit pe marginea drumului şi cel mai probabil va sfârşi ori împuşcat, ori călcat de o maşină”, a adăugat ministrul Mediului. 
 
El a avansat ideea derulării unei campanii de conştientizare cu privire la modul în care oamenii ar trebui să se comporte atunci când văd urşi.
 
Mircea Fechet a mai declarat că România a investit, prin Administraţia pentru Fondul de Mediu, peste 70 de milioane de lei în garduri electrice, el spunând că ”nu poţi să transformi toată România într-un foarte mare ţarc înconjurat cu garduri electrice”, ci sunt şi alte măsuri care pot fi luate pentru a îi ţine pe urşi în habitatul lor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.