Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că vremurile cu defrişări masive în care „a dispărut pădurea de pe versanţi”, au apus şi că nu mai există asemenea tăieri în România. El a precizat că suprafaţa plantată în ţara noastră este cel puţin egală cu cea tăiată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Mediului a declarat, duminică, la Digi 24, că asemenea fapte nu se mai produc deoarece a fost înăsprită legislaţia.
 
“Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri cu defrişările masive unde au dispărut versanţi sau pădurea de pe versanţi, acolo unde zeci, sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în ţară. Am rugat şi ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă ilegală pe zeci de hectare sau sute de hectare, asemenea fapte nu se mai comit pentru că măsurile luate de Parlament, legislaţia înăsprită, pedepsele majorate, criminalizarea acestor  tăieri şi introducerea SUMAL II împreună au stopat un fenomen care a generalizat sau a caracterizat România acum cinci sau zece ani”, a explicat ministrul Mediului.
 
El a recunoscut că mai există tăieri ilegale, dar că acestea au loc în zonele unde se exploatează legal.
 
“Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal şi de unde hoţii mai încearcă să suplimenteze cantităţile tăiate şi se transportă pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse. Sunt peste 20.000 de controale desfăşurate de organele de anchetă Poliţia şi Garda Forestieră annual şi au fost dublate practic contravenţiile, au fost dublate şi sancţiunile penale, cel puţin în dosarele întocmite de Garda Forestieră”, a mai afirmat Tanczos Barna.
 
Întrebat dacă se poate face o comparaţie cu ce se întâmpla în 2019, atunci când trei hectare de pădure dispăreau în fiecare oră şi care este situaţia la ora actuală, ministrul Mediului a răspuns: “Este o analiză aberantă pentru că acolo unde se taie ei,  se şi plantează. În România, dacă această cifră ar fi adevărată, ar fi trebuit să dispară toate pădurile, să nu mai avem nici un hectar de pădure în ţară. Este o analiză greşită, se ia în calcul doar suprafaţa tăiată şi nu se ia în calcul suprafaţa plantată şi creşterea anuală.
 
Suprafaţa plantată este cel puţin egală cu suprafaţa tăiată, masa lemnoasă care creşte în pădurile României este mai mare decât cea exploatată şi procentul mic faţă de celelalte state membre de teren forestier sau suprafaţa acoperită cu păduri provine din judeţele sau este cauzat de judeţele unde nu există practic pădure”.
 
El a explicat că în ultimii 100 de ani a dispărut pădurea din sudul României.
 
“Dacă ne uităm pe harta României în ultimii 100 de ani a dispărut pădurea în sudul ţării. În aceste judeţe au fost tăiate 80 - 90 la sută din pădurile României din acele regiuni, în zona de sud deşertificarea a luat amploare tocmai pentru că s-a intensificat activitatea agricolă şi acolo avem judeţe cu 5, cu 10 la sută suprafaţă forestieră, motiv pentru care în PNRR am propus înfiinţarea celor 57 de mii de hectare de păduri care să fie preponderent instalate în aceste judeţe pentru a compensa tăierile istorice din aceste regiuni. În zona Carpaţilor, în zona Transilvaniei, suprafeţele acoperite cu păduri sunt de peste 40 la sută. Sunt judeţe şi în România unde suprafaţa împădurită este de 50 la sută sau chiar mai mare”, a mai transmis Tanczos Barna.
 
Ministrul Mediului a declarat că suprafaţa totală acoperită cu vegetaţie forestieră în ţara noastră este de aproape şapte milioane de hectare, iar jumătate din acesta este în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, iar cealaltă jumătate este proprietate privată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.