Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, la Uricani, că, având în vedere că în mai puţin de o lună au existat două accidente în minele din Valea Jiului, va organiza o echipă de cercetare ”care va inspecta mină cu mină” şi va prezenta ”orice potenţial risc”. În plus, pe termen lung, ministrul susţine că se va declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă la Uricani, înfiinţarea unei echipe de cercetare a minelor din ţară.

”Având în vedere că în mai puţin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiţii complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină  - atât pe cele aflate în exploatare, cât şi pe cele aflate în proces de închidere. Aştept de la această echipă concluzii, în cel mai scurt timp, privind vulnerabilităţile la zi din fiecare mină în parte. Mă aştept

ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc, atât în privinţa dotării cu materiale şi echipamente de siguranţă, cât şi respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România”, a declarat Toma Petcu.

Acesta a precizat că la Mina Uricani se fac verificări ale întregului perimetru minier, iar activitatea în mină se va relua ”doar când aceste echipe vot finaliza verificările şi vor certifica faptul că nu mai există niciun pericol”.

Ministrul a precizat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat deja anchetarea accidentului, afirmând că minerii aveau asupra lor echipamente de protecţie şi aparate de măsură a concentratului de gaze din mină.

”Minerii afectaţi de accidentul de astăzi se aflau în momentul producerii evenimentului într-o zonă betonată, netraversată de nici un fel de cablu. Implicit, de niciun cablu electric. De aceea, aşteptăm cu interes rezultatul anchetei ITM”, a mai spus ministrul.

Petcu a mai menţionat că ancheta demarată după accidentul de la Mina Lupeni a fost finalizată, însă concluziile vor fi prezentate abia după 31 noiembrie, când va fi gata ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă.

O explozie a avut loc luni dimineaţă în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie. Trei dintre ei au reuşit să se salveze şi au suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, fiind aduşi la spitale din Capitală, iar cel de-al patrulea miner dat dispărut a fost găsit decedat după aproape patru ore de căutări.

Un alt accident a avut loc, în 5 octombrie, la Mina Lupeni, 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.