Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, referindu-se la situaţia căldurii în Bucureşti, că nu poate fi subvenţionată la nesfârşit termia şi să nu fie daţi banii pentru acesta. El a precizat că dacă Primăria Capitalei nu va avea bani să plătească, bucureştenii nu vor rămâne fără căldură în această iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă se simte responsabil pentru frigul din casele bucureştenilor.

“Sigur, toţi putem să ne simţim responsabili. Noi avem în responsabilitate ELCEN. Elcenul este ţinut de gazul pe care îl furnizează Romgaz. Dar cred că şi Termoenergetica şi Primăria Capitalei, Termo Energetica fiind compania Primăriei Capitalei, care deţine şi reţelele de termie, ar trebui să şi plătească la timp. Noi furnizăm. Nu a întrerupt niciodată ELCEN-ul furnizarea energiei”, a explicat ministrul Energiei.

Realizatorul Sebastian Zachmann i-a transmis că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că nu are bani şi cere sprijinul Guvernului în această chestiune.

“Atâta timp cât Bucureştiul este cel mai bogat oraş, atâta timp cât Consiliul General consideră că bucureştenii trebuie să plătească un tarif pe gigacalorie, înseamnă că ştie că are bani în buget să plătească această subvenţie. Şi, de asemenea, ştie că are nişte reţele care au pierderi. Deci trebuie să-şi asume acest lucru şi trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă ca să plătească”, a adăugat ministrul Energiei.

Întrebat dacă îi sugerează primarului Capitalei să mărească preţul energiei, Virgil Popescu a răspuns:

“Nu, îi sugerez că ar trebui să aloce bani ca să plătească până la preţul…, dacă au hotărât acest lucru, să respecte da, să îşi asume din punct de vedere financiar. Sigur, am văzut declaraţia domnului prim ministru, se va ridica plafonul de îndatorare şi probabil va putea să se împrumute şi să achite. Noi suntem deschişi inclusiv la a-i lăsa în acţionariatul ELCEN să intre inclusiv unitatea administrativă, să intre Primăria Bucureşti în acţionariatul Elcen să facem un SACET. Suntem deschişi la orice, dar nu putem la nesfârşit să subvenţionăm şi să nu primim banii înapoi. Elcen a fost introdusă în insolvenţă şi este în procedură de reorganizare datorită datoriilor de peste trei miliarde de lei pe care le are vechi de la RADET, care şi ea e în insolvenţă. Deci trebuie să existe împreună cu Primăria să funcţioneze. Dacă nu plăteşte, sigur că vom funcţiona, nu putem lăsa bucureştenii în iarna asta fără căldură, asta este foarte clar. Vor avea căldură în această iarnă. Dar confortul bucureştenilor va depinde de efortul pe care îl face Termoenergetica să ţină sistemul de termoficare în funcţiune”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.