Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că, în ultimii ani, deşi numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut. El a precizat că norma didactică se referă la partea de predare. David a menţionat că au crescut în sistem şi normele libere acoperite la plata cu ora şi a adăugat că plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul normal de lucru pentru care eşti plătit ca profesor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În ultimii ani, deşi numărul de copii din zona preuniversitară a scăzut, numărul de norme didactice a crescut. Norma didactică se referă la partea de interacţiune pe care o ai cu copiii, partea de predare, din timpul de lucru de opt ore dintr-o zi. Deci altfel spus mai puţini copii, mai multe norme didactice. De ce s-a întâmplat acest lucru? Uitându-mă şi analizând situaţia am văzut că am luat nişte măsuri în ultimii ani, prin care, stabilind, de exemplu, numărul minim şi maxim de copii într-o clasă, am fragmentat clasele. De la ce nivel vorbim de şcoli cu personalitate juridică? Am fragmentat şcolile, ca să spun aşa, şi şcolile cu personalitate juridică. Am acceptat foarte multe degrevări de normă. Ce înseamnă degrevare de normă? Că reducem din orele de interacţiune cu copilul, nu din cele opt ore în general, ci din orele specifice didactice, în timp ce îţi păstrezi salariul”, a declarat Daniel David, joi, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că degrevările din norma didactică au fost însoţite de plata cu ora.

”Dar foarte interesant, degrevările din norma didactică au fost însoţite de plata cu ora. Au crescut în sistem şi normele libere pe care le acoperim la plata cu ora. Probabil din aceleaşi motive pe care le-am spus înainte. Numai că avem un sistem foarte interesant în care plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul de lucru pentru care eşti plătit ca profesor. Ceea ce nu este o situaţie tocmai uşor de explicat”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

David a precizat că în norma didactică creşte numărul de ore de la 18 la 20.

”În norma didactică creştem numărul de ore, sigur în medie că diferă de la fiecare nivel de studiu, şi diferă de la o situaţie la alta, dar creşte numărul de ore didactice, adică numărul de ore prin care profesorii interacţionează direct cu copiii cu două ore. În medie avem 18 în acest moment. Dacă îl creştem cu două ore, vom ajunge la 20. Sigur, în alte situaţii nu avem 18, avem 22 sau avem 20. Creşte cu doi. Acest lucru am spus că trebuie să respecte un principiu european. Îl respectă? Da, îl respectă. Prin această creştere cu două ore, ne aflăm în jurul unei medii la nivelul Uniunii Europene. Nu suntem în zona din afara limitelor nici măcar spre limita superioară”, a mai explicat Daniel David.

De asemenea, el a precizat că se schimbă şi plata cu ora. 

”Plata cu ora, valoarea, ca să spun aşa pe care o dăm pentru o oră la plata cu ora, se schimbă. Dacă până acum o oră se raporta nu la cele 40 de ore pe săptămână sau 8 ore în fiecare zi, ci se raporta la cele 18 ore pe care tu le aveai în interacţiune directă cu copilul, normal este să-ţi raportezi salariul la numărul de ore pentru care eşti plătit, adică la 40 de ore, nu la 18 ore”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.