Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni că liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen şi a arătat că au 4 ani să clarifice şi metodologia şi procedura şi să facă şi pilotare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen, pentru că competiţia demonstrată trebuie să fie competiţia în anii anteriori examenului, dar avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o implementăm prin legislaţie secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, profesorii, elevii le-ar avea”,a spus Deca. 

 

Ministrul a arătat că a auzit vocile care spun că procentul de 90% locuri scoase în concurs pentru profiluirile căutate este prea mare şi că trebuie să dăm şansa şi acelor copii care poate nu se concentrează în ziua examenului dar au făcut o bună performanţă la evaluarea naţională, să poată opta pentru acele profiluri în liceele căutate, deci am încercat o echilibrare.

”Există un studiu al Uniunii Eurppene care vorbeşte de sistemele de admitere, de filtrare de la un ciclu la altul, în acel studiu se menţionează că exisă o retenţie mai bună a elevilor acolo unde există examene de selecţie, sigur, sunt provpcări legate de echitate doar că acele provocări le adresăm prin alte tipuri de programe cum este cel pentru combaterea abandonului şcolar. Practic, încercăm să creştem şansele ca elevii care trec printr-un examen de admitere pe profil să li se potrivească profilul şi face faţă”, a explicat ministrul Educaţiei. 

Ligia Deca a explicat că toţi elevii la finalul clasei a VIII-a vor da examentul de evaluare naţională. ”Acesta este primul examen, pentru toată lumea. După aceea, dacă vor dori, pe profilurile care va exista această ofertă din partea liceelor, vor putea da şi examen de admitere la liceu. Repartizarea computerizată nu se va face decât după finalizarea acestor două etape”, a mai spus Deca. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.