Aproape jumătate din elevii care au susţinut bacalaureatul în ultimii zece ani au picat examenul, iar rezultatele cele mai slabe sunt la liceele tehnologice, fapt care arată orientarea greşită a elevilor, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Întrebat despre introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat, el a spus că nu se va lua nici o decizie fără o consultare prealabilă, una dintre variantele discutate fiind mutarea sesiunii din august în decembrie sau chiar în februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Pop a spus că în ultimii zece ani au absolvit liceul 1,9 milioane de tineri, dar că 900.000 dintre aceştia nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. El a precizat că 700.000 dintre elevii picaţi provin de la liceele tehnologice şi că întrebarea este dacă examenul este bine organizat din perspectiva orientării şcolare a elevilor.

"Întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine aşa cum este bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiţi? Noi oricum în momentul de faţă suntem în lucru cu planurile cadru pentru învăţământul liceal. Începând cu 15 decembrie, aceste planuri vor fi puse în dezbatere publică, urmând ca mai apoi să fie rescrise programele şcolare pentru anul viitor pentru învăţământul liceal. Dar întrebarea rămâne: este bine organizat examenul de bacalaureat din perspectiva orientării şcolare a elevului? Nu orientăm greşit elevii, în condiţiile în care 700.000 dintre ei, absolvenţi la liceele tehnologice, nu sunt capabili să ia examenele de bacalaureat?”, a afirmat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

El susţine că n-a spus niciodată că toţi absolvenţii de liceu trebuie să promoveze bacalaureatul, dar că este un semnal că un milion dintre ei au fost probabil orientaţi greşit în activitatea şcolară. 

"Aici vorbim de bani publici şi de viitorul ţării noastre", a mai spus Pop. 

Întrebat de ziarişti despre introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat, ministrul Lviu Popa a explicat că nu se va lua nici o decizie fără o consultare prealabilă, una dintre variantele discutate fiind mutarea sesiunii din august în decembrie sau chiar în februarie.

"Discuţia pe care încearcă să o poarte unii, văzând rezultatele bacalaureatului, este mutarea sesiunii din august în decembrie sau în februarie. Nu vom lua o decizie până nu se va face o consultare în prealabil. Azi sunt trei sesiuni de bacalaureat. Nu e nimic nou. Important e cum aşezăm aceste sesiuni. În primăvară este bacul olimpicilor, după care vine sesiunea din iulie şi foarte repede cea din august. Eu cred că decizia trebuie luată atunci când vom avea argumentele", a adăugat Pop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.