Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a afirmat că o variantă de studiu susţine că pentru a scoate apa şi a reutiliza Salina Praid costurile sunt de 45 de milioane de euro şi există şi un semn de întrebare cu privire la riscul de a se prăbuşi al salinei. El a adăugat că există un studiu în fază incipientă care propune exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui, variantă care este de opt ori mai ieftină.
Radu Miruţă a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce se va întâmpla cu Salina Praid în perioada următoare.
”Am primit un studiu preliminar în aceste zile cu privire la ce se poate face acolo. O variantă de studiu spune că pentru scoaterea apei afară şi reutilizarea salinei există un semn de întrebare cu privire la riscul de a se prăbuşi şi costurile sunt de vreo 45 de milioane de euro. Există un alt studiu care propune în fază incipientă, nu este finalizat, exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui şi este de vreo opt ori mai ieftin. Dacă studiile finale vor menţine aceste variante intermediare de studiu, care mi-au fost aduse la cunoştinţă, aceasta va fi soluţia, continuarea exploatării din latura cealaltă muntelui, practic începerea unei galerii noi. Acolo sunt două galerii vechi care au fost închise în 2006-2007 şi era o galerie nouă, cea vizitabilă, care a fost şi ea, de asemenea, inundată. Încercăm de pe partea cealaltă a muntelui să facem o a patra galerie de la început. Preocuparea mea este ca asta să se întâmple cât mai repede”, a declarat Radu Miruţă.
El a menţionat că este nevoie ca acel zăcământ de sare să fie în continuare utilizat.
”Aştept să văd nota de fundamentare a acestui studiu, răspunsul geologilor cu privire la etapele de realizare a acestei noi exploataţii. Este nevoie ca acest zăcământ să fie în continuare utilizat. Este nevoie ca în jurul lui să se continue turismul din zonă. Am fost acolo, am stat de vorbă cu oamenii, mi s-au adus la cunoştinţă în acest minister informaţii oficiale care nu aveau legătură cu ce exista acolo pe teren. Oamenii au fost pur şi simplu lăsaţi de izbelişte pentru că produsul în jurul căruia ei trăiau şi desfăşurau activitatea de statul român a fost doar utilizat şi niciodată îngrijit. Şi s-a ajuns până în situaţia să dispară, cea în care suntem astăzi”, a transmis ministrul Economiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.