Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat miercuri că se află în discuţii şi probabil astăzi, după şedinţa de guvern, va urma primul set de măsuri cu privire la ajutorarea primelor domenii de activitate lovite de coronavirus, unde cifra de afaceri a scăzut foarte mult, de exemplu la turism, la HoReCa, la transport, transportul aerian, la organizatorii de evenimente, de târguri, de expoziţii şi, în plus, mai mulţi producători din România vor primi aprobare pentru producţia de biocid şi materiale sanitare, iar autorităţile iau în calcul redeschiderea Hexi Pharma.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fiecare producător român care ştie că poate, are capacitatea să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzeşti, mai nou, care are stocuri de hipoclorit de clor, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionări unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente, acolo ne gândim dacă identificăm, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de ceva, de foarte mult timp, ne gândim şi luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a declarat miercuri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu, la Radio România Actualităţi.

Întrebat cât de repede ar putea începe producţia, oficialul a precizat că este în evaluare încă, vizavi de Hexi Pharma şi nu are încă finalizată evaluarea, dar nu crede că se pune problema să dureze foarte mult redeschiderea acestei companii.

Iar producţia din România ar putea acoperi necesarul intern vizavi de biocide.

”Dacă s-ar redeschide Hexi Pharma, da, sigur, fără absolut nicio problemă. Dacă ne referim şi la măştile de unică folosinţă, măştile pentru protecţie, la combinezoane, aici suntem deja în discuţii cu doi mari producători care doresc să producă aceste măşti de unică folosinţă. Aseară chiar, am vorbit cu unul dintre aceştia şi eu sper ca, săptămâna viitoare, să avem primele maşti produse în România, producţia totală, în prima etapă, pe care acesta doreşte să o facă, este de aproximativ trei milioane, trei milioane şi jumătate de măşti lunar”, spune ministrul Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, Unifarm are pe drum un import de 36 de milioane pe măşti de unică folosinţă, care ar trebui să vină până la sfârşitul săptămânii, iar acest stoc mare de măşti de unică folosinţă va fi şi în farmacii, în spitale, va fi distribuit de către Unifarm, va asigura un necesar pentru o perioadă de timp, până porneşte producţia în România.

Ar trebui totodată făcut un calcul estimativ necesar, în aşa fel încât autorităţile să asigure întreg necesarul pentru toată populaţia.

De asemenea, statul român va lua măsuri de susţinere a companiilor pentru începerea producţiei tuturor materialelor sanitare amintite.

”Vom pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru schimbarea liniilor de producţie pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că trebuie să reţină: nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecţii care ar putea să coasă acele măsti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim şi materialul necesar de unde îl pot lua. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul”, spune ministrul Economiei.

În ceea ce priveşte companiile afectate de criza coronavirusului, acestea vor primi sprijin din partea guvernului.

”Suntem în discuţii şi probabil astăzi, după şedinţa de guvern, va urma primul set de măsuri, în primă etapă, cu privire la ajutorarea primelor domenii de activitate lovite de coronavirus, unde cifra de afaceri a scăzut foarte mult, şi aici mă refer, de exemplu la turism, la HoReCa, la transport, transportul aerian, la organizatorii de evenimente, de târguri, de expoziţii - evident nu limitativ, şi ne gândim să ajutăm, în aşa fel încât salariaţii să nu îşi piardă locurile de muncă şi să poată fi imediat după trecerea crizei aduşi la muncă, eventual un şomaj tehnic susţinut de către stat. De asemenea, Ministerul de Finanţe se gândeşte la un plafon de garantare a unor credite într-o limită foarte mare, cinci miliarde într-o prima etapă, putând creşte, în aşa fel încât, practic, scopul este de a injecta cash în economie şi firmele să aibă bani. De asemenea, este foarte important ca la nivel european lanţul de aprovizionare, să existe culoare prioritare de transport marfă, pentru că România, prin companiile, prin firmele care sunt dependente de aprovizionări de import şi de export cu UE, şi trebuie obligatoriu să avem culoare de transport, de transport marfă, pentru a nu întrerupe aprovizionarea producătorilor români”, a adăugat minsitrul.

De altfel, în dimineaţa aceasta a avut loc o întâlnire extraordinară a Consiliului de Miniştri ai Transporturilor, unde ministrul român Lucian Bode a discutat şi a făcut această propunere cu privire la culoarele prioritare de transport marfă, spune Virgil Popescu.

Compania Hexi Pharma a fost condamnată la o amendă penală de 2,6 milioane de lei, fiind decisă dizolvarea ca urmare a scandalului în care a fost acuzată că a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.