Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut programate, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în SUA, întâlniri cu preşedinţii comisiilor Forţelor Armate din Senat şi Camera Reprezentanţilor, senatorul Jack Reed, respectiv congresmanul Mike Rogers.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agenda de lucru a cuprins discuţii privind situaţia de securitate la Marea Neagră şi sprijinul acordat Ucrainei, în contextul invaziei ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse în Ucraina, perspectiva cooperării bilaterale şi a consolidării posturii forţelor SUA pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi eforturile de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii în România, aliniate programelor de cooperare cu SUA, având în vedere angajamentele naţionale pe palierul alocărilor bugetare pentru apărare”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, oficialul român a salutat împlinirea a trei decenii de la lansarea ”State Partnership Program", platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi cei ai Gărzii Naţionale a statului american Alabama.

”A mulţumit preşedintelui Mike Rogers, congresman din statul Alabama, pentru vizita făcută la Bucureşti, la începutul lunii februarie şi a evidenţiat potenţialul de consolidare a cooperării industriei de apărare din România cu cea din statul Alabama. Angel Tîlvăr a transmis preşedinţilor celor două comisii că România rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite şi a mulţumit pentru angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră, în scopul consolidării securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic, ca o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid româno-american”, a mai transmis ministerul.

De asemenea, ministrul român  a apreciat eforturile administraţiei americane pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră, punctând importanţa validării, de către Congres, în perioada următoare, a propunerii legislative în acest sens.

”Totodată, a menţionat importanţa pe care România o acordă respectării angajamentelor pe palierul repartizării echitabile a responsabilităţilor în cadrul NATO, prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru apărare începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ este destinat achiziţiilor de echipamente majore şi activităţilor de cercetare-dezvoltare”, mai arată MApN.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.