Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că Forţele Aeriene Române au realizat, în 2021, 28 de misiuni de interceptare şi recunoştere, precizând că militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vasile Dîncu a fost prezent, vineri, la ceremonie de certificare a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, la Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa. Militarii britanici vor participa în următoarele patru luni la misiuni de Poliţie Aeriană sub comanda NATO. 
 
Ministrul Apărării a afirmat cu acest prilej că, anul trecut, Forţele Aeriene Române au fost făcute în ţara noastră 28 de misiuni de interceptare şi recunoaştere.  
 
“În 2021, pe cerul european au fost înregistrate 370 de misiune reale de poliţia aeriană NATO, iar în ţara noastră, în cursul anului trecut, Forţele Aeriene Române au efectuat 28 de misiuni de interceptare şi recunoaştere. De la începutul acestui an,  Forţele Aeriene Române au îndeplinit deja acest tip de misiuni mai ales ca urmare a zborurilor Federaţiei Ruse deasupra Mării Negre. Militarii NATO sunt pregătiţi să răspundă oricărei posibile ameninţări în cel mai scurt timp timp, manifestând vigilenţă 24 de ore în şapte zile din săptămână”, a afirmat Vasile Dîncu. 
 
El a precizat că din cauza agresiunii Rusiei faţă de Ucraina, NATO a activat pentru prima oară în istorie forţa de răspuns. 
 
“Această ceremonie îmi oferă ocazia să exprim mulţumirile mele tuturor militarilor aliaţi dislocaţi în baza aeriană 67 Mihail Kogălniceanu. Din cauza situaţiei generate de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina care a condus la diminuarea drastică a securităţii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Est pentru prima oară în istoria sa şi într-un timp atât de scurt, NATO a dislocat forţa de răspuns a NATO cu rol de descurajare şi apărare. Astfel, trupe foarte bine instruite ale Statelor Unite , Franţei şi Belgiei sunt alături de Armata României pentru a menţine pacea pe flancul estic al Alianţei. Profesionalismul, flexibilitatea şi capacitatea de reacţie sunt elemente definitorii ale trupelor care se antrenează împreună pe teritoriul ţării noastre în vederea creşterii interoperabilităţii şi asigurării securităţii pe flancul estic”, a transmis ministrul Apărării. 
 
Un detaşament de militari britanici, format din 150 de piloţi şi personal tehnic, a sosit la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a participa la misiuni de Poliţie Aeriană sub comanda NATO. Piloţii, cu aeronave Eurofighter Typhoon, vor participa la acţiuni în următoarele patru luni.
 
Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 şi 2021.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.