Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, în Camp Butmir din Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, cu militarii români participanţi la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA. Ministrul Apărării a precizat că stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării, ”programul conducerii MApN a inclus întrevederi cu comandantul forţei UE din acest teatru de operaţii, generalul-maior Helmut Habermayer, şi cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha”.

”Discuţiile au vizat situaţia de securitate din Bosnia şi Herţegovina şi perspectivele de viitor privind prezenţa militarilor români în cadrul NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA”, precizează MApN. 

”Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operaţională a României în această regiune, atât în cadrul misiunii NATO KFOR cât şi în cadrul misiunii UE EUFOR ALTHEA reprezintă o dovadă a angajamentului nostru ferm în Balcani", a reiterat ministrul apărării în cadrul discuţiilor oficiale.

Potrivit MApN, ministrul Tîlvăr a evidenţiat contribuţia importantă a ţării noastre cu personal şi tehnică militară la asigurarea unui mediu de securitate sigur şi stabil în Bosnia şi Herţegovina, inclusiv prin recenta desfăşurare a unei companii de infanterie din rezerva intermediară de forţe, solicitată de comandantul operaţiei EUFOR.

”România este unul dintre principalii contributori la EUFOR ALTHEA, având dislocaţi în teatru peste 400 de militari. Rămânem ferm angajaţi în cadrul acestei operaţii, care are un rol-cheie în sprijinirea autorităţilor locale în menţinerea unui mediu stabil şi sigur", a arătat Angel Tîlvăr.

Generalul Daniel Petrescu a evidenţiat contribuţia armatei la respectarea angajamentelor asumate de ţara noastră, pentru păstrarea unui climat de stabilitate in Balcani, atât prin participarea la misiuni şi operaţii ale NATO şi UE, cât şi prin menţinerea standardelor profesionale cu care aliaţii şi partenerii au fost obişnuiţi. 

”În Bosnia şi Herţegovina, militarii români reprezintă una dintre cele mai lungi prezenţe în efortul internaţional pentru securitate şi una dintre cele mai vizibile prezenţe ale forţei Uniunii Europene în acest stat. Modul exemplar în care militarii noştri îşi duc la îndeplinire misiunile externe se reflectă, mai departe, în credibilitatea câştigată de UE în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina", a afirmat şeful Apărării.

În cea de-a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu militari români din structura de forţe a EUFOR ALTHEAm se arată în comunicatul MApN. 

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că dislocarea recentă a două companii de infanterie din rezervă în Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina reprezintă o dovadă concretă  a consecvenţei României în îndeplinirea angajamentelor faţă de securitatea Balcanilor de Vest.

Angel Tîlvăr le-a cerut militarilor să rămână concentraţi pe îndeplinirea sarcinilor încredinţate şi să aibă mereu în vedere siguranţa proprie şi a camarazilor alături de care acţionează.

”Militari ca dumneavoastră, prin profesionalism, dăruire şi dragoste de ţară, plasează armata în topul încrederii pe care românii o au în instituţiile statului. Prin ceea ce faceţi în teatrele de operaţii ne faceţi mândri de dumneavoastră şi încrezători că misiunile pe care le aveţi de îndeplinit vor fi încununate de succes. În egală măsură, îmi doresc să vă întoarceţi sănătoşi acasă. Îmi exprim profundul respect şi pentru familiile dumneavoastră de acasă, care vă dau puterea de a vă dedica unei meserii extrem de grea. Sunt convins că veţi depăşi orice provocare, dar nu ezitaţi să cereţi sprijin comandanţilor dumneavoastră şi nouă, oricând veţi simţi că aveţi nevoie", a spus ministrul.

La rândul său, generalul Daniel Petrescu a apreciat angajamentul profesional al miliarilor români în acest teatru de operaţii. „Rapoartele pe care le transmiteţi confirmă, în mod curent, că Armata României este excelent reprezentată şi în această misiune internaţională. Participăm aici cu structuri de manevră, de stat major şi deservire, de informaţii, personal de legătură şi cu un element naţional distinct de sprijin logistic. Este un efort militar complex şi integrat care contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor EUFOR ALTHEA în Bosnia şi Herţegovina", a declarat şeful Apărării.

Generalul Petrescu a subliniat şi faptul că prin nivelul crescut de efective dislocate în teatrele de operaţii, România demonstrează că îşi onorează angajamentele asumate în domeniul securităţii.

„Contribuim la toate misiunile de asistenţă şi pregătire desfăşurate sub egida UE, având comanda unei astfel de operaţii în Republica Centrafricană şi suntem la un nivel  crescut al contribuţiei în Balcanii de Vest. Dislocarea simultană a două companii din forţele de rezervă în Kosovo şi Bosnia, însumând aproape 300 de militari, în termenele şi la standardele prevăzute în documentele de activare, reprezintă un succes important pentru armata noastră, care probează maturitatea sistemului de planificare şi de conducere a operaţiilor militare", a subliniat generalul Petrescu.

La final, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, ministrul Angel Tîlvăr şi generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari embleme onorifice şi de merit.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluţia UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale Bosniei-Herţegovina. În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă 22 de state: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Din luna mai, funcţia de şef de stat major al EUFOR ALTHEA este îndeplinită de generalul de brigadă Ovidiu Lungu Contribuţia României la operaţia EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în acelaşi timp, un element de menţinere a securităţii şi stabilităţii în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.