Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a participat marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles în care a subliniat importanţa unui sprijin consistent al UE pentru industria de apărare din statele est-europene pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Ministrul a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina şi Republica Moldova, pentru aspiraţiile europene ale acestora

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În marja reuniunii CAE, miniştrii apărării s-au reunit în cadrul Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), precizează Ministerul Apărării într-un comunicat oficial.

”Pe parcursul reuniunii s-au prezentat ultimele evaluări în ceea ce priveşte eforturile operaţionale ale UE şi progresele de etapă în privinţa Cooperării Structurate Permanente (PESCO). Evoluţia războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a evidenţiat importanţa continuării sprijinului susţinut pentru Kiev. Întâlnirea de lucru, la care a participat şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a constituit un bun prilej pentru dezbaterea unor aspecte de actualitate privind cooperarea UE-NATO, în special în ceea ce priveşte provocările din domeniile operaţionale comune (spaţiu, domeniul maritim şi cel cibernetic)”, se arată în comunicat.

”Discuţiile au fost substanţiale si au constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina. Am subliniat importanţa unui sprijin consistent al UE pentru industria de apărare din statele est-europene pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina şi Republica Moldova, pentru aspiraţiile europene ale acestora”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Au fost evidenţiate demersurile recente la nivelul UE privind actualizarea politicii în domeniul apărării cibernetice, revizuirea Strategiei de securitate maritimă a UE şi au fost salutate progresele la nivelul UE pe dimensiunea de securitate şi apărare în domeniul spaţial, mai arată MApN.

”Am folosit acest prilej pentru a evidenţia importanţa coordonării acţiunilor cu NATO pentru asigurarea coerenţei măsurilor de răspuns la provocările din domeniile operaţionale comune. Am subliniat importanţa eforturilor privind dezvoltarea cooperării UE-NATO, în conformitate cu nivelul de ambiţie al celei de-a treia Declaraţii comune privind cooperarea UE-NATO”, a evidenţiat ministrul apărării naţionale în intervenţia sa.

În cadrul reuniunii Comitetului Director al EDA, miniştrii apărării au avut un schimb de opinii pe tema lecţiilor desprinse în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, lecţii care trebuie luate în considerare în procesele de dezvoltare a capabilităţilor militare, inclusiv în achiziţia echipamentelor pentru apărare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.