Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, de de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), că această afecţiune este una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa. Ministerul precizează că, în perioada 2015-2018, aproximativ 1.830 pacienţi au beneficiat de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 405 ore de la debutul simptomelor. În următorii 2 ani, alţi 6.000 de pacienţi cu AVC vor beneficia de acest tratament ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale acestei afecţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa, iar modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei afecţiunii. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (Stroke), Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului cronic de alcool în cantităţi mari, se recomandă, de asemena, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, pentru a oferi cele mai bune îngrijiri în tratarea imediată a acestei afecţiuni, Ministerul Sănătăţii derulează începând cu anul 2015, programul pilot ”Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervenţional al AVC" prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 - 5 ore de la debutul primelor simptome.

În perioada 2015-2018, aproximativ 1830 pacienţi au beneficiat de tratament, suma cheltuită fiind de 12.767.000 lei. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a extins programul pilot ”Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC”, de la 10 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

”Se aşteaptă ca, în următorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienţi cu AVC să beneficieze de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale acestei afecţiuni. Recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgenţă la spital”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.