Ministerul Sănătăţii anunţă, după mediatizarea cazului unei fetiţe care are nevoie de transplant pulmonar, că Ungaria este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt. "Pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant (...) În acest sens, Ministerul Sănătăţii a propus o întâlnire în cel mai scurt timp posibil cu reprezentanţii Eurotransplant", mai arată MS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MS precizează, referitor la cazul unei fetiţe care necesită un transplant pulmonar în regim de urgenţă, că, în situaţia în care există un accept prezumtiv al unei clinici din Italia, Ministerul Sănătăţii va relua discuţiile cu autorităţile din Italia în scopul încheierii unui acord pentru reluarea acestui caz, precum şi al altor cazuri grave ale pacienţilor a căror viaţă depinde de transplantul pulmonar.

De asemenea, MS afirmă că, în urma discuţiilor cu mai multe centre de transplant pulmonar din Europa, precum cele din Ungaria, Austria şi Cehia, ministerul a primit, în 17 octombrie, un răspuns favorabil din partea Ungariei.

Ungaria este de acord să preia cazuri care necesită transplant pulmonar cu risc chirurgical înalt. Pentru ca acest demers să poată fi realizat, este nevoie de acordul Eurotransplant pentru ca Ungaria să preia sub tutelă ţara noastră în vederea rezolvării cazurilor dificile şi pentru pregătirea unei echipe de specialişti români, astfel încât pe viitor pacienţii să poată fi transplantaţi şi monitorizaţi în ţară. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a propus o întâlnire în cel mai scurt timp posibil cu reprezentanţii Eurotransplant, mai arată MS.

"Înţeleg situaţia disperată în care se află acest copil şi, din păcate, nu este un caz singular. Facem tot ce este omeneşte posibil pentru ca pacienţii care necesită transplant pulmonar şi nu se poate soluţiona în România să fie preluaţi de un centru cu experienţă din Europa", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În presă şi pe reţelele de socializare a fost mediatizat cazul unei fetiţe de opt ani a cărei mamă i-a transmis ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, o scrisoare deschisă în care relatează că fiica sa a fost diagnosticată la puţin timp de la naştere cu fibroză chistică şi are nevoie urgent de transplant pulmonar. Femeia arată că, după două refuzuri ale Clinicii AKH din Viena, s-a adresat unui spital din Italia care le-a răspuns că fetiţa ar putea fi inclusă pe lista de transplant, cu implicarea Ministerului Sănătăţii din România, astfel că îi solicită acest lucru ministrului Sorina Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.