Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au transmis, joi, că susţin orice iniţiativă de testare a populaţiei pentru COVID-19, în condiţiile legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere declaraţiile privind testarea populaţiei din Bucureşti, precizăm că, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti susţin orice iniţiativă de testare a populaţiei pentru COVID-19, în condiţiile legii, cu respectarea normelor de siguranţă pentru o astfel de procedură medicală şi a recomandărilor epidemiologice şi ştiinfice ale specialiştilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, a trans mis, joi, Ministerul Sănătăii, printr-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că, în data de 26 mai 2020, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a solicitat DSP Bucureşti ”asistenţă de specialitate de sănătate publică pentru centrele de testare de la Arena Naţională, unde se va desfăşura programul de testare cu teste rapide pentru determinarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei din Bucureşti”, precum şi autorizarea provizorie a spaţiului din cadrul Arenei Naţionale destinat testării.

”După analiza documentelor depuse de către ASSMB, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat completarea dosarului cu o serie de documente privind circuitele cetăţenilor, circuitele personalului, protocoalele şi procedurile stabilite pentru această testare, contractul de prestări servicii pentru ridicarea deşeurilor medicale şi menajere, etc. În urma analizei întregii documentaţii depuse de ASSMB şi a evaluării în teren realizată de echipa de specialişti a Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, precum şi după consultarea legislaţiei în vigoare care prevede că autorizarea centrelor de testare trebuie să respecte prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr.1338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura funcţională a cabinetelor medicale şi de medicină dentară, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1301/2007 pentru aprobarea Normelor privind funcţionarea laboratoarelor de analize medicale, cu modificările şi completările ulterioare, s-a constatat că solicitarea ASSMB nu se încadrează în niciuna din cerinţele legale, nefiind nici cabinet medical, nici punct extern de recoltare al unui laborator”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Instituţia susţine că procedura de verificare în teren şi a documentaţiei transmise de ASSMB către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, încadrându-se în termenul legal prevăzut de Ordinul ministrului sănătăţii nr.1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

”Totodată, în data de 10 iunie 2020 s-a efectuat o verificare în teren de către inspectorii sanitari ai Serviciului Control în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, care au recomandat măsura desfăşurarii activităţii de testare numai cu deţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, conform prevederilor legale în vigoare. În data de 11.06.2020 s-a efectuat o nouă verificare în teren de către inspectorii sanitari la nivelul Arenei Naţionale pentru a se constata dacă se respectă măsura dispusă anterior, constatându-se că nu se desfăşoară niciun fel de activitate, locaţia fiind închisă. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că afirmaţiile apărute în spaţiul public privind «blocarea testărilor» sau «ascunderea adevărului» privind numărul de bolnavi infectaţi sunt rău-voitoare şi total nefondate, venind din necunoaşterea sistemului sanitar, a procedurilor, protocoalelor medicale şi ghidurilor terapeutice. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de «ştiri false» pot afecta pacienţii, inducându-le o stare de nesiguranţă nejustificată”, a mai precizat Ministerul Sănătăţii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri seară, că va depune plângere penală la adresa conducerii DSP Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii, pe care le acuză că au blocat proiectul de testare a populaţiei derulat pe Arena Naţională. Firea susţine că, invocându-se un ordin de ministru, li s-a cerut să oprească activitatea de testare.

În cursul zilei de joi, Gabriela Firea a afirmat că nu se doreşte să se cunoască adevărul şi ca românii să fie informaţi, susţinând că guvernanţii doresc ca cetăţenii să stea cu teamă, iar în acest mod se pierd locuri de muncă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.