Ministerul Sănătăţii anunţă că nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România privind persoane care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale, spunând că a fost verificată situaţia persoanelor prezentate şi nu s-au identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora. Precizările vin după ce reprezentanţii Colegiului Fizicienilor Medicali au afirmat că au găsit opt cazuri de persoane care exercită profesia deşi nu au pregătirea necesară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Sănătăţii nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unităţile sanitare fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei medicale", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MS.

Reprezentanţii MS arată că, în 18 decembrie 2018, ministerul a primit doar din partea lui Marin Bodale, vicepreşedinte al Colegiului Fizicienilor Medicali, o solicitare prin care cere informaţii despre modul de desfăşurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcţii contractuale într-un departament din MS.

De altfel, Ministerul Sănătăţii i-a solicitat lui Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declaraţiilor sale, dar până în prezent nu s-a primit nimic, mai scrie în comunicat.

"În ceea ce priveşte cazurile de falşi fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei şi radiologiei, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că astfel de informaţii transmise în spaţiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum şi pacienţilor care se află în prezent sub tratament medical", arată sursa citată.

Reprezentanţii MS spun că, din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conţine o serie de inexactităţi şi neadevăruri.

Astfel, conform legislaţiei în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală, "Art. 7 - Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele:

- Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).

- Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.

- Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător". 

"Ministerul Sănătăţii a verificat situaţia persoanelor prezentate şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora. Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare. Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unităţile sanitare, aşa cum fals s-a prezentat (ex. concediu de maternitate, contracte pe perioade determinată). Unul dintre inginerii menţionaţi, care lucrează într-unul din spitalele bucureştene, nu este angajat pe post de fizician medical, şi nu lucrează cu pacienţii, aşa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică şi asigură raportările în relaţia cu CNCAN. Subliniem încă o dată şi solicităm verificarea temeinică a oricăror informaţii apărute în spaţiul public pentru a nu induce nesiguranţa şi neîncrederea pacienţilor în sistemul de sănătate şi profesionalismul celor care practică", mai arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Colegiul Fizicienilor Medicali din România a anunţată că sunt opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România, deşi erau de profesie inginer mecanic, bioinginer sau chimist. Acestora le lipsesc cursurile de fizică nucleară, de dozimetrie, de radiobiologie, fizică aplicată în imaginistica medicală, fizica aplicată în radioterapie, fizică aplicată în radiologie, optică medicală şi multe altele, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calităţii aparaturii de radioterapie, arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.