Ministrul Sănătăţii explică modul în care funcţionează vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea aprobat în Uniunea Europeană. Vaccinul utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019. Janssen foloseşte un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informaţie către celulele umane, care încep să producă proteina spike”, arată, joi seară, Ministerul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook.

 Potrivit MInisterului, sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun – anticorpi şi celule T – împotriva sa.

”Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să-l atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.

Uniunea Europeană a autorizat, în 11 martie, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că România va primi prima tranşă din acest vaccin în a doua jumătate a lunii aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.