Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă, luni, că, în urma declanşării mecanismului de protecţie civilă, Unifarm a cumpărat 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria, dar doar o parte dintre acestea au fost distribuite spitalelor pentru tratamentul cazurilor grave. Restul imunoglobulinei va fi distribuită după elaborarea unei noi metodologii de preţ, fiind emis un Odrin de ministru în acest sens care ar trebui să apară luni în Monitorul Oficial. Precizările vin în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora pacienţii sunt în continuare fără imunoglobulină, iar o parte din dozele trimise din Austria sunt blocate în depozitele Unifarm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma declanşării mecanismului de protecţie civilă, în data de 31 martie 2018, Compania Naţională “Unifarm” S.A. a achiziţionat o primă tranşă de 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria. Până în acest moment, o parte din cantitate a fost distribuită deja în spitale, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoţire a mărfii. Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de Compania Unifarm în temeiul Ordonanţei nr 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018”, anunţă MInisterul Sănătăţii. 

Potrivit MS, ca urmare a aprobarii Ordinului de preţuri, unităţile sanitare au declanşat procedurile de achiziţie directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii Compania Uniferm să le transmită cantităţile de imunoglobulină solicitate.

”Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziţionate de la Crucea Roşie din Austria vor fi aduse în ţară de către Compania Unifarm în cursul zilei de marţi, 17 aprilie 2018. Mai mult, un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină vor ajunge în ţară în jurul datei de 30 aprilie 2018”, mai anunţă MS: 

Potrivit oficialilor MS, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenţi pe piaţa din România a confirmat luni că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în ţară în maxim 10 zile.

Precizările Ministerului Sănătăţii vin după ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora pacienţii sunt în continuare fără imunoglobulină. Sorina Pintea a anunţat că va face verificări în acest sens.

"Există un departament în cadrul Ministerul Sănătăţii şi nu mi s-a adus la cunoştinţă că nu ar fi fost distribuite (dozele de imunoglobulină, n.r.). Avem un grafic de livrări. Voi verifica personal acest aspect, iar dacă există în depozit doze, se vor distribui imediat pentru că le-am adus pentru pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.