Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente componentei „Sănătate” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „În urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise”, anunţă Ministerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat vineri de Ministerul Sănătăţii, instituţia a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate din PNRR, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele şi aparatura medicală.
„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană”, informează Ministerul Sănătăţii. 
Proiectul de Hotărâre de Guvern  include opt criterii pentru respectarea cărora proiectele pentru viitoarele unităţi sanitare primesc puncte. Astfel, primul criteriu este legat de interes pe care îl are unitatea sanitară; investiţiile de interes naţional primesc 10 puncte, cele de interes regional au 5 puncte, în timp ce Investiţiile de interes local primesc 2 puncte
Al doilea criteriu ţine de patologia primară, punctele fiind acordate astfel: câte 10 puncte pentru cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, oncologie, pediatrie / neonatologie, boli infecţioase, psihiatrie. Alte patologii nu sunt punctate.  Investiţiile care includ mai multe tipuri de specialităţi/patologii primare vor fi punctate o singură dată cu maximum 10 puncte.
Criteriul al al treilea vizază bugetul investiţiei, în Euro fără TVA.  Proiectele cu buget până în 150 milioane Euro primesc 20 puncte iar cele cu buget între 151-206,87 milioane Euro primesc 5 puncte
Factor de corecţie punctaj este un alt criteriu, în baza căruia proiectele pentru spital regional în judeţ vor avea 15 puncte, iar altă investiţie majoră, în localitate, pentru care se face aplicaţia de finanţare este evaluată cu 5 puncte
Dacă investiţia este situată într-o localitate a unui centru universitar medical primete  1 punct, iar dacă investiţia nu situată într-o localitate a unui centru universitar medical: va avea 5 puncte.
Maturitatea proiectului / etapele proiectului reprezintă un alt criteriu, în cadrul căruia se ţine cont de existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului, existenţa certificatului de urbanism şi a avizelor şi acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei de construire: 10 puncte
Criteriul al şaptelea are în vedere număr paturi cu spitalizare continuă din cadrul investiţiei, cu cât numărul d epaturi este mai mare, cu atât mai multe puncte va primi proiectul. 
Printre criteriile pe care viitoarele spitale trebuie să îndeplinească se numără şi ce legat de respectarea cerinţelor de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.
Includerea proiectelor în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.
Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.
Investiţia totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.