Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că a impus, prin Ordin al ministrului, noi norme tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, redefinind termenul de infecţii nosocomiale, care devine "infecţii asociate îngrijirilor medicale”. La achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv, potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) 961/2016, aprobat şi publicat în Monitorul Oficial, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecţiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecţii nosocomiale se redefineşte şi devine «infecţii asociate îngrijirilor medicale»", anunţă Ministerul Sănătăţii.

Noul act cuprinde normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei, procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul care urmează a fi tratat, precum şi metodele de evaluare a eficienţei procesului de sterilizare.

În afara normelor tehnice ce vor trebui aplicate, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv, precizează Ministerul Sănătăţii.

Potrivit noilor reglementări, testele de autocontrol din unităţile sanitare vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi.

Ministerul arată că va exista o frecvenţă fixă a testelor de autocontrol, prevăzută într-un plan anual, dar se introduce şi obligativitatea ca spitalel să facă teste de autocontrol ori de câte ori o impune situaţia epidemiologică.

"Respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical şi de către pacienţi este o parte esenţială a oricărui demers de prevenire a infecţiilor din spitale", aminteşte MS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.