Ministerul Sănătăţii a lansat în consultare publică Ghidul beneficiarului apelul de proiecte privind investiţia în cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aproximativ 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete medicale, preponderent din zonele rurale, sunt eligibile a primi fonduri pentru dotări cu aparatură medicală, dar şi pentru renovări, nefiind nevoie de contribuţie din partea beneficiarului. Suma totală alocată este de 180.450.000 euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Apelul de proiecte lansat în dezbatere publică vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea a 3.000 de cabinete de asistenţă medicală primară cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici.
 
Prioritate vor avea cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic, inclusiv zone marginalizate/defavorizate şi inclusiv pentru zonele defavorizate cu populaţie majoritar romă sau comunităţi rome, după caz. 
 
Dotarea va cuprinde, conform documentului făcut public de către minister: aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical şi instrumentar medical Vor fi alocate, de asemenea, fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare şi al creşterii eficienţei energetice.
 
Investiţia are un buget total de 888.301.215 lei (respectiv 180.450.000 euro) şi se va realiza prin două metode.
 
Astfel, va exista o alocare de 666.225.911 lei echivalent a 135.337.500 euro prin care se va finanţa o listă preselectată de cabinete obţinută prin aplicarea unei matrice de scor pe baza de date a medicilor de familie Casei de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie din regiuni sau localităţi marginalizate care reprezintă 75% din obiectivul general de investiţie.
 
A două componentă constă într-o alocare de 222.075.304 lei echivalent a 45.112.500 euro pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiţie. 
 
Rata de finanţare din fonduri europene este 100%, nefiind necesară contribuţie proprie din partea aplicantului.
 
„Prin intermediul acestei Investiţii vor fi sprijinite acţiuni specifice realizării de renovări şi/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanţa proiecte care conţin doar componenta de renovări de spaţiu, componenta de echipamente sau ambele componente. În acest sens, un proiect poate conţine: 
 
- «Componenta echipamente» presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a poziţiilor care prezintă interes şi pentru care medicul de familie deţine competenţe (dacă e cazul, ex Atestate de studii complementare /adeverinţă care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.260 lei echivalentul a 45.150 euro; 
 
- «Componenta renovare» sub forma unui grant financiar la dispoziţia beneficiarului în valoare de maxim 73.840 lei echivalentul a 15.000 de euro. 
 
În situaţia în care o entitate aplică pentru mai multe cabinete de medici de familie, valoarea maximă a finanţării solicitate va fi proporţională cu numărul de cabinete pentru care se solicită finanţarea”, se arată în Ghidul solicitantului publicat spre dezbatere.
 
Eligibilă pentru finanţare este orice entitate publică sau privată care are în componenţă cabinete de asistenţă medicală primară (medici de familie) care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.
 
Perioada de implementare a proiectelor începe de la data semnării contractelor de finanţare dar după data de 1 iulie 2022, iar termenul limită până la care se pot implementa proiectele este 15 iunie 2023.
 
În cadrul „Componentei echipamente” Ministerul Sănătăţii va derula o achiziţie publică centralizată în vederea achiziţionării echipamentelor / dotărilor, în timp ce pentru „Componenta renovare” sunt acceptate doar lucrări care nu implică obţinerea unei autorizaţii de construcţie, respectiv   amenajări interioare(tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje interioare, precum şi pardoseli interioare); Instalaţii şi sanitare (reparaţii sau înlocuiri la instalaţiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare şi sanitare); Amenajări exterioare (reparaţii la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, alte finisaje exterioare atunci când nu se schimbă aspectul iniţial); Eficienţă energetică (lucrări de îmbunătăţire a eficienţei energetice în interior şi înlocuirea tâmplăriei exterioare atunci când nu se schimbă aspectul, culoarea sau golul acestora); Reparaţii la învelitoare(reparaţii la acoperişuri, învelitori respectiv lucrări de hidroizolaţie atunci când nu se schimbă forma acestora); Energie Regenerabilă (montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic”.
 
Nu sunt considerate eligibile cheltuielile cu amortizarea; cheltuielile aferente obţinerii terenurilor sau alte active corporale; cheltuieli cu închirierea; cheltuieli generale de administraţie; cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe; amenzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi arbitraj; costurile pentru operarea obiectivelor de investiţii; cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie; cheltuielile cu lucrările pregătitoare, cum ar fi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, realizarea studiilor de fezabilitate (şi a studiilor tehnice stabilite de standarde şi normative pentru pregătirea proiectului) şi nici alte cheltuieli cu caracter general (ex. publicitate, informare, audit financiar, managementul proiectului).
 
Apelul de proiecte va fi lansat la 1 iulie 2022 şi va fi închis la 30 decembrie 2022.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.