Ministerul Sănătăţii precizează, luni, că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Specialiştii instituţiei explică faptul că ”eficacitate 95%” nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Sănătăţii explică, luni, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ce înseamnă eficacitatea unui vaccin. 
 
”Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, "eficacitate 95%" înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, a transmis Ministerul Sănătăţii. 
 
Sursa citată explică şi cum se ajunge la această estimare a eficacităţii: ”Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărţite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul şi cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluţie salină). În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii. 
 
În urma studiului s-a observat că:
- Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
 
- Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
 
”Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate - riscul de îmbolnăvire al populaţiei vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populaţiei nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit şi numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat Ministerul. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.