Ministerul Sănătăţii nu dispune de un centru medical care să aibă capacitatea de a trata pacienţii cu arsuri grave şi nici de centre în care aceşti pacienţi pot primi servicii medicale de recuperare. Informaţia apare într-un raport al Curţii de Conturi, care concluzionează că, în perioada 2014-2021 peste 68 de milioane de lei au fost direcţionaţi pentru dotarea cu echipamente medicale pentru unităţile sanitare publice cu compartimente de arşi. Documentul mai arată că secţiile destinate pacienţilor cu arsuri „pot trata cazuri doar până la o anumită complexitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un raport realizat de Curtea de Conturi în urma unor controale făcute în anul 2022 în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii arată că România nu dispune de facilităţi medicale care să îi ajute pe pacienţii cu arsuri grave nici în ceea ce priveşte tratamentul, nici în ceea ce priveşte recuperarea.
„O concluzie a raportului arată că în România nu există un Centru de arşi care ar putea trata cazuri foarte grave şi nici Centre de recuperare medicală a pacienţilor care au suferit arsuri severe. În prezent, există doar 37 de paturi în opt unităţi sanitare care pot trata cazuri doar până la o anumită complexitate. Pe lângă aceste locuri există şi un număr de aproximativ 300 de paturi în spitalele judeţene şi municipale din întreaga ţară, dedicate îngrijirii pacienţilor cu arsură de severitate mică spre medie, care necesită îmbunătăţiri”, se arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de Curtea de Conturi. 
Auditorii fac referire şi la alocarea de fonduri pentru unităţile sanitare care tratează pacienţi cu arsuri, subliniind că zeci de milioane de lei au fost direcţionaţi în special către achiziţii de aparatură sanitară şi mai puţin în infrastructură. 
„În general, în perioada analizată, au fost alocate fonduri mai mult pentru dotarea cu echipamente medicale pentru unităţile sanitare publice cu compartimente de arşi, respectiv  aproximativ 30,8 milioane lei alocaţi de Ministerul Sănătăţii prin transferuri de capital şi 38 mil. lei prin mecanismul Băncii Mondiale şi mai puţin pentru construcţia/ consolidarea clădirilor aferente spitalelor care tratează arşii (19,4 milioane lei)”, mai arată raportul Curţii de Conturi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.