Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, alături de Ministerul Sănătăţii şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie atrag atenţia că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept, şi nu un privilegiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat comun al celor trei instituţii, ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice prevede la articolul 5 că, în cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru.

De asemenea, în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

Ordinul mai prevede că, în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/ compartimentele din unitatea sanitară, se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.

Prin urmare, încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepseşte conform legii, atrag atenţia cele trei instituţii.

“Copiii internaţi în spitale au nevoie de părinţii lor. Mai ales când vorbim despre cei mici, care depind de mamele lor. Dreptul copilului la siguranţa şi la protecţia oferite de familie este un drept indiscutabil, ba chiar o parte extrem de importantă a procesului de vindecare. Părinţii au dreptul de a rămâne alături de copiii lor”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Reacţia ministrului Pîslaru vine în contextul apariţiei mai multor articole în mass-media legate de refuzul unor unităţi sanitare de a permite internarea mamelor alături de copiii lor, de vârste foarte mici.

Aproape 9.000 de persoane au semnat până luni petiţia ”Stop internării copiilor în spital fără părinţi!”, iniţiată de mai multe mame din municipiul Sibiu, revoltate că nu li se permite internarea împreună cu copiii bolnavi în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Pediatrie din oraş. Mamele au anunţat pe o reţea de socializare că vor organiza şi un miting de protest în faţa Primăriei sibiene.

Vineri, Avocatul Poporului a anunţat că sprijină demersul unor părinţi din Sibiu care susţin că separarea de copii în momentul internării în spital este un abuz şi a solicitat "măsuri urgente" pentru înlăturarea acestuia.

"Avocatul Poporului îşi exprimă solidaritatea şi sprijină demersul părinţilor din Sibiu care susţin că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital este un abuz, pentru înlăturarea căruia solicită adoptarea unor măsuri urgente. Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea, urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor şi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru solicitarea unor puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse în petiţia părinţilor", se arăta într-un comunicat transmis, vineri, de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a reiterat câteva dintre aspectele invocate de părinţii care au semnat petiţia, cerând să li se permită internarea în spital, alături de copilul bolnav.

"În petiţie se specifică, între altele, faptul că, după externare, copiii lor au ajuns acasă cu traume emoţionale pe care au reuşit să le depăşească cu greu. Această procedură are efecte potenţial traumatizante asupra copilului şi asupra părintelui, se afirmă în petiţie. Studiile ştiintifice, susţin petiţionarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forţa a tratamentelor medicale asupra copiilor şi lipsa dovezilor pentru o mai bună desfăşurare a tratamentului medical", se mai arăta în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.