Guvernul a decis în şedinţa de vineri că lucrătorii străini care au un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puţin de un an vor putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul iniţial, dat fiind că acesta este cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetăţeanului străin pe piaţa muncii din România, anunţă Ministerul Muncii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul a răspuns solicitărilor primite din partea mediului de afaceri privind accesul cetăţenilor străini pe piaţa forţei de muncă din România şi în şedinţa de astăzi a completat legislaţia specifică pentru a stabili condiţiile în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obţinut avizul de angajare„, precizează vineri Ministerul Muncii.

Modificările aduse Ordonanţei  25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost decise pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor şi care prejudiciau material angajatorul iniţial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetăţeanului străin pe piaţa muncii din România.

Conform noilor reguli, un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puţin de un an va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul iniţial.

Actul normativ mai prevede că,în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la acelaşi angajator care a obţinut avizul de angajare iniţial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condiţiilor generale şi, după caz, fără îndeplinirea tuturor condiţiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenţi sau stagiari.

În acelaşi timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condiţiilor generale sau speciale, după caz.

Aceste prevederi nu se aplică şi în cazul în care încetarea CIM a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior, prin acordul părţilor ori prin demisia cetăţeanului străin, dacă angajatorul nu îşiîndeplineşteobligaţiile asumate prin CIM,conformLegii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.