Primele drafturi de ghiduri de finanţare pe componenta privind managementul deşeurilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost lansate, marţi, spre consultare publică de către Ministerul Mediului. Autorităţile propun realizarea a peste 700 de centre de aport voluntar în care deşeurile să fie duse de către populaţie, iar de acolo deşeurile să ajungă la reciclare. Pe de altă parte, se intenţionează construirea a peste 13.000 de insule ecologice inteligente unde familiile să depoziteze deşeurile reciclabile în containere speciale, rezistente la vandalism şi conectate de operatorii de salubritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, marţi, lansarea în consultare publică a primelor drafturi de ghiduri de finanţare pe componenta privind managementul deşeurilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În următoarele săptămâni vor exista dezbateri pe aceste drafturi, iar până la sfârşitul lunii iunie se va ajunge la varianta finală a ghidurilor. 
 
Componenta de gestionare a deşeurilor beneficiază, în cadrul finanţării din PNRR, de 1,2 miliarde de euro.
 
”Cu ce se confruntă majoritatea localităţilor rurale, de exemplu, aste lipsa infrastructurii pentru deşeurile voluminoase. Chiar dacă managementul deşeurilor rezultate din gospodărie, deşeurilor menajere, este teoretic rezolvată, în continuare gestionarea mobilierului stricat, gestionarea anvelopelor uzate, gestionarea electricelor şi electronicelor, DEEE-urilor, gestionarea deşeurilor din construcţii este o provocare uriaşă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale. Este motivul pentru care în PNRR a propus o componentă de finanţare pentru rezolvarea aceste probleme”, a afirmat ministrul Mediului.
 
Pentru gestionarea acestor probleme, autorităţile propun înfiinţarea de centre de colectare cu aport voluntar, care ar urma să fie realizate de autorităţile locale şi unde cetăţenii să ducă deşeurile voluminoase. Acestea vor fi depozitate selectiv şi vor fi ulterior preluate pentru reciclare.
 
Se propune, astfel, construirea de platforme-tip care să conţină fiecare cel puţin 13 containere pentru deşeuri, inclusiv deşeuri periculoase precum baterii, vopseluri şi alte substanţe. Fiecare platformă va include şi câte o unitate-frig unde se pot depozita cadavrele de animale, aceasta fiind o soluţie temporară în contextul în care, la nivel naţional, ecarisajul constituie în continuare o problemă. 
 
Astfel de platforme tip vor fi amplasare în comunităţile cu până la 50.000 de locuitori, la limita intravilanului, a explicat ministrul Mediului.
 
”Până în septembrie 2024, va trebui să instalăm cel puţin 250 de astfel de centre,  urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie realizate celelalte 565. În total, vor fi peste 700 de centre de aport voluntar, unele dintre ele mici, altele de dimensiuni medii şi sunt 15 depozite pentru marile municipii care sunt mai complexe şi care pot oferi şi anumite servicii de reciclare în sensul că pe anumite platforme deşeurile provenite din construcţii pot fi concasate. Schema de ajutor de stat aferentă acestei măsuri a fost trimisă la Consiliul Concurenţei, este în dezbatere, avem varianta finală agreat cu Consiliul Concurenţei şi în cel mai scurt timp va intra în plenul Consiliului Concurenţei şi se va aproba pentru a putea fi lansate ghidurile finale”, a arătat Tanczos Barna. 
 
Pentru construirea celor peste 500 de centre de aport voluntar de deşeuri finanţarea este de 452 de milioane de euro. 
 
Ministrul afirmă că, în zonele urbane, autorităţile trebuie să implementeze sisteme ”inteligente” care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, după modelul celor implementate în alte state europene. 
 
”Colectarea pe patru-cinci fracţii pe această bază de sisteme inteligente este ţinta, targetul pe care vrem să îl realizăm prin PNRR; este a doua componentă”, a explicat ministrul. În acest sens, autorităţile îi propun instalarea în zonele urbane a peste 13.000 de insule ecologice inteligente, digitalizate, unde familiile să depoziteze, în baza unui card, deşeurile reciclabile în containere speciale. Fiecare insulă va deservi, în medie, 200 de locuitori. Containerele trebuie să fie rezistente la vandalism”, spune Tanczos.
 
”Până în decembrie 2024, vom instala cel puţin 7.000 de insule de acest gen compuse din cel puţin patru containere pentru diverse deşeuri şi un container pentru sticlă. (...) Până în 2026, vom avea 13.700 de insule de acest gen. Schema de ajutor de stat este la Consiliul Concurenţei, avem varianta finală agreată”, a adăugat ministrul Mediului. 
 
Pentru realizarea celor 13.700 de insule unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori. 
 
”Vom finanţa integral realizarea acestora, vom oferi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane ele funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. (...) Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale vor fi cele legate de achiziţia acestor insule, cele de informare pentru a pregăti populaţia cum să le folosească şi punerea în funcţiune a containerelor împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, administrarea sistemului informativ, instalarea acestor sisteme fac parte din cheltuielile eligibile”, a adăugat Tanczos Barna. 
 
Acesta a anunţat că săptămânile viitoare va fi prezentat ghidul pentru fabricile de reciclare care pot beneficia de fonduri europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.