Ministerul Mediului anunţă că sunt aşteptate creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinul râului Crişul Negru. "Reprezentanţii ABA Crişuri au informat că în această seară se propagă o viitură rapidă în zona îndiguită a Crişului Negru, situaţia necesitând monitorizare continuă din partea echipelor din teren. (...) la Beiuş s-a înregistrat o cotă istorică de 466 cm, iar la Tinca se aşteaptă o cotă de 550 cm", arată sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Tánczos Barna a convocat, marţi seară, o nouă întâlnire de lucru, în sistem online, cu specialiştii MMAP din domeniul managementului inundaţiilor, de la Administratia Naţională de Meteorologie, Administraţia Naţională Apele Române, Apele Române Crişuri şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor pentru a analiza ultimele evoluţii ale situaţiei hidrometeorologice.
 
"Precizăm că INHGA a emis în această seară o nouă Avertizare Hidrologică Pentru Fenomene Imediate. Fenomenele vizate sunt creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, iar bazinul afectat este Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod. Reprezentanţii ABA Crişuri au informat că în această seară se propagă o viitură rapidă în zona îndiguită a Crişului Negru, situaţia necesitând monitorizare continuă din partea echipelor din teten. În aval, în zona de frontieră, nu sunt anticipate probleme. Tot reprezentanţii ABA Crişuri au informat că la Beiuş s-a înregistrat o cotă istorică de 466 cm, iar la Tinca se aşteaptă o cota de 550 cm", arată reprezentanţii Ministerului Mediului, pe Facebook.
 
În cursul nopţii, va avea loc, la Prefectura Bihor, un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile necesare de intervenţie.
 
"Colegii de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri au dislocat la faţa locului forţe şi mijloace de intervenţie pentru a interveni operativ, în funcţie de evoluţia situaţiei. Echipele ABA Crişuri sunt pregătite să actioneze pentru a minimiza efectele inundaţiilor din Bazinul Hidrografic ”Crişuri” iar în acest moment situaţia este sub control. Specialiştii ANAR monitorizează 24 de ore din 24 cursurile de apă aflate sub atenţionări hidrologice şi vor rămâne în teren în toată această perioadă pentru intervenţii, în coordonare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", mai arată sursa citată.
 
Hidrologii au emis, marţi, o avertizare cod roşu pentru bazine hidrografice din judeţele Bihor şi Cluj. O familie cu patru copii dintr-o comună din Bihor a fost evacuată. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.