Ministerul Mediului anunţă că Guvernul a modificat data intrării în funcţiune a sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje, iar acesta trebuie să devină operaţional până în 30 noiembrie 2023. ”România are nevoie de un SGR 100% operaţional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deşeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în şanţuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit Hotărârii Guvernului, data de 30 noiembrie 2023 devine data începând cu care SGR devine obligatoriu  pentru toţi producătorii de produse ambalate în ambalaje SGR. Astfel, aceştia pot să-şi îndeplinească obiectivele de returnare conform prevederilor legale, prin intermediul administratorului SGR.

”Prin actul normativ aprobat astăzi operaţionalizarea SGR intră în linie dreaptă. Începând de acum, administratorul RetuRo are la dispoziţie puţin peste 12 luni pentru a pune în funcţiune sistemul, la nivel naţional. Având în vedere complexitatea sa, SGR poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte logistice realizate în România şi va avea o contribuţie esenţială în atingerea ţintelor ambiţioase de colectare şi reciclare pe care ţara noastră şi le-a asumat. După punerea în funcţiune, vom avea al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cel din Germania. Dar, chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toţi factorii implicaţi, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operaţional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deşeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în şanţuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului.

De asemenea, actul normativ aduce o serie de alte modificări şi completări asupra prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 în ceea ce priveşte activitatea administratorului SGR, precum şi asupra obligaţiilor producătorilor şi comercianţilor.

Potrivit sursei citate, în 24 august a fost aprobat proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje. Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanţii producătorilor, ai comercianţilor, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului, cu 20% din acţiuni.

Sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile, care ar fi trebuit să funcţioneze de la 1 octombrie, nu va fi pus la punct până la acea dată, iar ministrul Mediului, Tanczos Barna, admitea, la finalul lunii august, că acesta a fost ”un termen extrem de optimist”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.