Toate spitalele din reţeaua COVID-19 pot cumpăra imediat echipamentele de care au nevoie, cheltuielile urmând a fi decontate ulterior, inclusiv pentru achiziţiile efectuate începând cu data de 1 februarie 2020, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Fondurilor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Ministerul Fondurilor Europene, toate spitalele din reţeaua COVID-19, menţionate în Ordinul 533/29.03.2020 publicat de Ministerul Sănătăţii, pot achiziţiona echipamente medicale şi de protecţie, cheltuielile urmând a fi decontate ulterior inclusiv pentru achiziţiile efectuate începând cu data de 1 februarie 2020.

Unităţile spitaliceşti au la dispoziţie adresa covid19.sanatate@fonduri-ue.ro unde pot adresa orice întrebări legate de achiziţii şi rambursări, echipa mixtă de specialişti din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene răspunzând în 24 de ore solicitărilor.

”Prioritatea este ca spitalele să îşi poată cumpăra imediat echipamentele de care este nevoie! Rambursarea din fonduri europene este o etapă ulterioară. Spitalele nu trebuie să aştepte publicarea Ghidului pentru că ar face un deserviciu pacienţilor. Achiziţia este una şi trebuie făcută ACUM, rambursarea este altceva, şi se face în paralel fără a afecta sănătatea oamenilor, care este prioritară”, explică ministrul Marcel Boloş mecanismul prin care spitalele sunt ajutate să îşi cumpere dotările necesare pentru lupta împotriva epidemiei de coronavirus (COVID-19).

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au stabilit, într-o scrisoare comună, detalii privind justificarea costurilor de achiziţie, regulile de transparenţă a procedurii de achiziţie în situaţii de urgenţă, regulile de înregistrare în patrimoniu a echipamentelor şi mecanismul de decontare.

În categoria echipamentelor medicale se includ toate acele categorii de echipamente medicale care se utilizează în mod direct sau indirect pentru tratarea pacienţilor bolnavi, precum ventilatoare, staţii de monitorizare, injectomate, automatizare, laringoscopie.

În categoria echipamentelor de protecţie medicală se includ echipamente de protecţie, combinezoane, mănuşi de protecţie, dezinfectanţi precum şi alte echipamente de protecţie destinate personalului medical implicat direct sau indirect în tratamentul pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.