Ministerul Educaţiei a sesizat DNA pentru 19 cazuri în care ar fi fost încălcată metodologia la concursul pentru directori de şcoli, situaţii constatate în judeţele Teleorman, Mehedinţi, Mureş, Bacău, Iaşi şi Dâmboviţa, a declarat miercuri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Ministerul Educaţiei au fost primite aproximativ 160 sesizări în legătură cu încălcarea metodologiei pentru concursul naţional de directori de şcoli. După verificările făcute până în prezent de Corpul de control al ministrului Educaţiei, în 19 cazuri a fost constatată încălcarea metodologiei, a spus Mirabela Amarandei.

Ministerul Educaţiei a transmis marţi la serviciile teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie sesizări pentru 13 cazuri, dintre care şase în judeţul Teleorman şi restul în Mehedinţi şi Mureş.

Alte şase sesizări care vizează încălcări ale metodologiei privind desfăşurarea concursului de directori de şcoli în Bacău, Iaşi şi Dâmboviţa au fost transmise miercuri, la structurile teritoriale ale DNA, în fiecare din cele trei judeţe fiind câte două cazuri, a precizat Amarandei.

Corpul de control a constatat că, în cazurile pentru care au fost sesizaţi procurorii DNA, comisiile de evaluare sunt suspectate că au apreciat subiectiv unele CV-uri ale candidaţilor, au acordat punctaje pentru competenţe care nu puteau fi justificate în platforma de concurs sau pentru documente originale care au fost aduce de candidat în timpul susţinerii probei, care nu erau însă încărcate în platformă.

Peste 5.400 de candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Rata de ocupare a posturilor de conducere din şcoli este de 63,26% pentru posturile de directori (4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs) şi 53,84% pentru cele de directori adjuncţi (1.339 de posturi ocupate din 2.487 de posturi scoase la concurs), potrivit Ministerului Educaţiei.

Rezultatele finale ale concursului trebuiau validate în 16 decembrie de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene, cei 5.405 candidaţi promovaţi urmând să ocupe funcţiile pe o perioadă de patru ani.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a scris, în 14 decembrie, pe pagina sa de Facebook, că deşi ”au fost voci vehemente care au urmărit oprirea concursului şi, implicit, continuarea unei practici nocive pentru şcoală”, instituţia pe care o conduce a mers mai departe. 

”«Sistemul» s-a repliat şi a înţeles unde are cale de manevră: comisiile judeţene de evaluare. Acolo s-au purtat adevărate lupte de gherilă. Am primit sute de mesaje pe e-mail, ori aici, pe Facebook. Dar contestaţii, puţin sub 300. Soluţionate favorabil, aproape toate. Unele dintre sesizările primite vor ajunge la parchet. Alte situaţii din judeţe sunt deja anchetate. Pentru că, oricât şi-a dorit «sistemul» să ne opească, noi am mers mai departe cu principii, valori, responsabilitate”, a arătat Mircea Dumitru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.