Proprietarii a peste 6.000 de imobile din comuna Şimand, judeţul Arad, primesc noile cărţi funciare, documentele fiind eliberate gratuit pentru cetăţeni, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF). Finanţarea a fost asigurată atât din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR), cât şi din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat lucrările de cadastru general, finanţate prin POR, în comuna Şimand din judeţul Arad.

”Noile cărţi funciare ale celor 6.275 de imobile au fost înmânate autorităţilor locale, joi, 4 martie. Din cele 6.275 de proprietăţi, 3.927 au fost cadastrate cu fonduri europene şi 2.348 din veniturile proprii ale ANCPI”, a transmis, joi, MInisterul Dezvoltării.

”Nu pot decât să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest proces pentru modul în care şi-au îndeplinit obligaţiile în această perioadă cu restricţii generate de pandemie. Aş vrea să subliniez că, în ultimul an, am luat mai multe măsuri pentru accelerarea înregistrării proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară cum ar fi cofinanţarea realizării de către primării a planurilor parcelare şi scutirea autorităţilor şi instituţiilor din administraţia publică centrală şi locală de la plata taxelor pentru înregistrarea imobilelor aflate în proprietatea acestora. Anul acesta, am alocat aproximativ 380 de milioane de lei, în cadrul celei de-a şaptea etape de finanţare, pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrările de înregistrare a imobilelor pe sectoare cadastrale”, a precizat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte-director general al ANCPI, present la eveniment.

În prezent, din cele 78 de UAT-uri din judeţul Arad, cinci sunt cadastrate în proporţie de 100% (Bârsa, Fântânele, Frumuşeni, Siria, Ghioroc), în nouă localităţi se desfăşoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT şi în alte 58 se desfăşoară lucrări pe sectoare cadastrale. Pe lângă Şimand, alte cinci comune din judeţul Arad beneficiază de fonduri europene pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor: Hălmagiu, Macea, Şeitin, Vinga şi Zărand.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi  incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 de euro – cofinanţare de la bugetul de stat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.