Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă seară, că regretă faptul că au fost scrise mesaje antisemite pe casa scriitorului Elie Wiesel şi a condamnă ferm gestul. ”România a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs”, au transmis reprezentanţii MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Referitor la actul săvârşit asupra casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită şi orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa si xenofobia”, au precizat, sâmbătă seară, reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), ”a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs”.

”Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice”, se mai arată în document.

MAE a reafirmat hotărârea de a contribui, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la ”consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă”.

Casa din oraşul Sighetu Marmaţiei a scriitorului american de origine română Elie Wiesel a fost mâzgălită de persoane deocamdată neidentificate, care au scris pe pereţii exteriori mesaje antisemite, o anchetă a poliţiştilor fiind în desfăşurare.

Autorităţile au fost sesizate la 112 că pe pereţii exteriori ai casei memoriale a scriitorului Elie Wiesel, decedat în 2016, au fost mâzgălite cu vopsea câteva mesaje. Cu un roşu intens, pe imobilul din Sighetu Marmaţiei a fost scris ”WC public antisemit pedofil”, ”Nazi jidanu zace în iad cu Hitler” şi ”M… Merkel plus Trump şi Putin”.

Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei în 1928, într-o familie de evrei. El a fost supravieţuitor al Holocaustului. A decedat la New York în 2016, iar în timpul vieţii a fost scriitor şi ziarist în mai multe limbi. În 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură⁠, iar din 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.