Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, vineri, repatrierea unei familii de cetăţeni români din Siria, prin Republica Turcia. 790 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora au fost repatriaţi din Siria, din 2011.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 7 februarie 2020 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Turcia, a unei familii de cetăţeni români, formată din 3 persoane. Cazul a fost semnalat de către Ambasada României la Damasc, repatrierea realizându-se cu sprijinul Ambasadei României la Ankara şi al Consulatului General al României la Istanbul”, a transmis, vineri seară MAE.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autorităţile turce pentru facilitarea intrării în Republica Turcia şi pentru asigurarea cazării cetăţenilor români.

”Demersurile au fost desfăşurate sub coordonarea Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum şi cu avizul autorităţilor române competente în materie. Misiunea diplomatică română la Ankara a emis şi documentele de călătorie pentru cetăţenii români şi a menţinut legătura în permanenţă cu aceştia. Ministerul Afacerilor Externe adresează mulţumiri părţii turce pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluţionarea cazului şi la repatrierea în siguranţă a cetăţenilor români”, a mai transmis MAE.

Cetăţenii români au părăsit Siria la data de 5 februarie 2020 pe cale terestră către Turcia şi au continuat deplasarea pe cale aeriană spre Bucureşti.


Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE precizează că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice şi sub coordonarea Celulei de Criză a MAE au fost repatriaţi 790 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia aflaţi pe teritoriul Siriei, precum şi cetăţenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

Pe website-ul Ministerului Afacerilor Externe este în continuare postat un avertisment de călătorie pentru Siria, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara!”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.