IFIN-HH şi toţi partenerii din Asocierea EuroGammaS (EGS) au finalizat miercuri semnarea unui document de tranzacţie prin care se pune capăt situaţiei conflictuale creată prin rezoluţionarea, în 2018, a contractului pentru furnizarea sistemului de fascicul gamma (GBS) din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) anunţă joi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Ministrul Sebastian Burduja afirmă că se deschide calea unei noi colaborări către construcţia unei infrastructuri de cercetare moderne şi complexe, pentru România, Europa şi lumea întreagă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Documentul semnat ieri ( miercuri, nr) la sediul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN–HH) de la Măgurele a fost agreat în data de 3 mai 2023, la întâlnirea organizată pentru finalizarea înţelegerii amiabile, la care au participat reprezentanţi ai Guvernului României, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi ambasadorii Franţei şi Italiei”, precizează ministerul.

Potrivit instituţiei, ”semnarea acestui document deschide posibilitatea de colaborare între IFIN-HH, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) şi alţi parteneri europeni cu scopul final de a construi o infrastructură avansată de producere a fasciculelor radioactive (numită RIF@IFIN) în IFIN-HH”.

”După pasul istoric făcut luna trecută, respectiv finalizarea negocierilor dintre IFIN-HH/ELI-NP şi EuroGammaS, care a oferit perspectiva împlinirii depline a potenţialului extraordinar pe care proiectul ELI-NP îl are, iată că a fost semnată şi tranzacţia finală. Este un mare succes la nivel ştiinţific, dar şi diplomatic. Deschidem astfel calea unei noi colaborări către construcţia unei infrastructuri de cercetare moderne şi complexe, pentru România, Europa şi lumea întreagă,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.