Ministerul Apărării anunţă, joi, că a adoptat Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice şi tranziţia energetică. Acesta era un imperativ, având ân vedere că România este naţiune-sponsor la Centrul de excelenţă NATO în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii. De asemenea, România s-a angajat să reducă cu 50% emisiile cu efect de seră, până în 2040.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Apărării Naţionale a adoptat Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice şi tranziţia energetică, acest demers fiind subsumat eforturilor mai largi ale instituţiei militare de a îmbunătăţi capacitatea de adaptare şi rezilienţă. În ultimii ani, tema schimbărilor climatice în domeniul apărării (Climate Change and Defence) s-a evidenţiat atât pe agenda NATO, cât şi a Uniunii Europene. Acţiunile întreprinse la nivelul celor două organizaţii au dat un nou impuls preocupărilor Ministerului Apărării Naţionale în acest domeniu, pe parcursul ultimilor ani fiind intensificate atât coordonarea interinstituţională pentru implementarea acţiunilor stabilite la nivel guvernamental, cât şi alinierea la procesele derulate în context european şi euroatlantic”, a transmis, joi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, în martie 2022, prin Busola Strategică a Uniunii Europene a fost stabilit un obiectiv ambiţios, care vizează armonizarea acţiunilor întreprinse de statele membre, respectiv elaborarea, în mod coordonat, de strategii naţionale privind adaptarea la schimbările climatice şi adoptarea acestora până la finalul anului 2023.

MApN Anunţă că, în marja Summit-ului de la Vilnius, din data de 13 iulie 2023, România a semnat Memorandumul de înţelegere privind alăturarea, ca naţiune-sponsor, la Centrul de excelenţă NATO în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii, găzduit de Canada.

”Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice şi tranziţia energetică reprezintă un prim pas în materializarea angajamentelor asumate de România pe parcursul ultimilor ani. Avem datoria, dar şi oportunitatea de a cultiva o atitudine responsabilă în rândul Armatei României cu privire la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Adoptarea Strategiei a constituit un imperativ, dat fiind angajamentul nostru şi implicarea în acţiunile recente la nivelul NATO şi UE privind reducerea emisiilor de carbon şi creşterea eficienţei energetice în domeniul apărării. În următorii ani, atingerea obiectivelor stabilite prin Strategie va fi posibilă doar printr-o colaborare interinstituţională eficientă şi în strâns dialog cu societatea civilă, mediul de afaceri şi comunitatea de cercetare-dezvoltare", a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Strategia propune o ţintă orientativă de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2040 şi are un calendar de implementare cu obiective specifice pe termen scurt, mediu şi lung.

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.