Ministerul Educaţiei a încheiat un acord cu Ministerul Economiei şi EIT InnoEnergy, prin care se implică în dezvoltarea industriei de baterii şi sprijină angajamentul României de a forma şi recalifica 20.000 de lucrători în domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a semnat, joi, la Palatul Victoria, alături de ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, şi în prezenţa prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, Memorandumul de Înţelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formarea, recalificarea şi perfecţionarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene si naţionale în ceea ce priveşte clima şi dezvoltarea economiei circulare, a anunţat Ministerul Educaţiei.
 
Acordul a fost încheiat între Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei şi EIT InnoEnergy, cu obiectivul de a accelera implicarea României în lanţul valoric european al bateriilor prin intermediul mai multor iniţiative coordonate de EIT InnoEnergy.
 
Conform sursei citate, pentru a depăşi deficitul de competenţe în domeniul bateriilor, documentul pune bazele construirii unei noi reţele de educaţie şi formare care, în următorii patru ani, va forma, perfecţiona sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane. Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) - un program de referinţă conceput pentru a perfecţiona forţa de muncă din întregul lanţ valoric european al bateriilor - va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziţie justă (Dolj, Gorj, Mureş, Hunedoara, Prahova şi Galaţi). În plus, vor fi implementate parteneriate cu mai multe universităţi din România pentru a introduce noi programe de licenţă şi masterat.
 
"Proiectul România Educată urmăreşte dezvoltarea sistemului de învăţământ prin îmbunătăţirea relevanţei, accesibilităţii, flexibilităţii, atractivităţii şi calităţii programelor de educaţie şi formare profesională, contribuind, astfel, la creşterea competitivităţii, a coeziunii economice şi sociale şi facilitând dezvoltarea profesională şi personală a cetăţenilor. În fiecare an, în oferta universităţilor din România apar noi programe de studii şi de formare profesională, centrate pe cerinţele pieţei muncii. Memorandumul semnat astăzi vine în sprijinul acestui proces transformativ, evidenţiind rolul important al educaţiei în susţinerea dezvoltării economice. Bateriile reprezintă o parte strategică a tranziţiei digitale şi ecologice a Europei şi o tehnologie generică esenţială pentru competitivitatea sectorului auto. Susţinută de Comisia Europeană şi de Banca Europeană de Investiţii, Alianţa Europeană a Bateriilor (EBA) reuneşte autorităţile naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, regiunile, institutele de cercetare din industrie şi alte părţi interesate din lanţul valoric al bateriilor. Ministerul Educaţiei va susţine iniţiativele de dezvoltare a unor programe de studii relevante în domeniul bateriilor şi a stocării energiei prin intermediul universităţilor şi unităţilor de învăţământ profesional/învăţământ profesional dual. De asemenea, Ministerul Educaţiei va fi punctul de contact pentru Academia Europeană a Bateriilor”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.
 
În acord cu prevederile memorandumului, părţile vor colabora şi pentru realizarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru baterii, conformă cu nevoile şi oportunităţile lanţului valoric european.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.