Cei aproximativ 60 de mineri care au plecat luni, pe jos, de la Rovinari spre Bucureşti într-un "marş al disperării" au ajuns, marţi la prânz, la Filiaşi, iar pe timpul nopţii au dormit în corturi şi în maşini, la Turceni alăturându-li-se alţi cinci energeticieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, a declarat, marţi, pentru News.ro, că minerii care au plecat pe jos de la Rovinari spre Bucureşti au dormit noaptea trecută în corturi şi în maşini, iar unul dintre colegii săi a renunţat la această formă de protest din cauza unor probleme de sănătate.

”Am dormit în condiţii grele, la cort şi în maşini. Am parcurs 45 de kilometri, iar acum am ieşit din Filiaşi. Un coleg nu a mai putut să meargă şi a abandonat, din cauză că făcuse băşici la picioare. La Turceni ni s-au alăturat cinci colegi. La noapte dormim la Işalniţa, cu cazare la cort. Ideea este să transmitem populaţiei ce se întâmplă pe piaţa de energie. Ceea ce facem noi este un marş civic, de înţelegere a unor realităţi”, a spus Dumitru Pârvulescu.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a precizat că, anul trecut, de la Complexul Energetic Oltenia au fost disponibilizaţi 3.000 de angajaţi, iar anul acesta sunt propuşi pentru trimitere în şomaj încă 2.000 de oameni. În total la Complexul Energetic Oltenia lucrează, în prezent, 15.000 de angajaţi.

Cei aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalnişa - Craiova - Slatina  - Piteşti Găeşti  - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România.

”În primul rând, vrem să atenţionăm populaţia pe unde trecem că ce se întâmplă în piaţa de energie nu este în regulă. Adică noi, ca producători, extragem lignitul, îl transportăm, îl transformăm în energie electrică şi luăm 17 bani pe kilowat oră, iar dumneavoastră acasă plătiţi 60 de bani. Apoi, sunt problemele din energie. Nu se poate ca tu, stat român, să plăteşti o subvenţie mascată pe certificate verzi pe banii populaţiei şi ai firmelor din România. Anul trecut, s-au plătit aproximativ 900 de milioane de euro pe certifcate verzi în contextul în care degeaba se laudă că au făcuit investiţii de milioane de euro, deoarece către populaţie nu s-a răsfrânt nimic, ci din contră an de an s-a mărit factura, iar nouă, producătorilor, ne-au scăzut preţul an de an", declara, luni, preşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu.

Ortacii speră să ajungă la Bucureşti în aproximativ opt zile şi intenţionează să depună memorii la Guvern şi la Preşedinţie.

Sindicaliştii au pus la dispoziţia protestatorilor mai multe autoturisme cu care să transporte corturile în care aceştia se vor adăposti şi odihni.

Liderul sindical mai spunea că atunci când vor ajunge la Bucureşti vor picheta Guvernul şi Preşedinţia, iar colegii din ţară care doresc să facă mitinguri de susţinere le vor face.

Directoratul Complexului Energetic Oltenia, producător de electricitate pe bază de cărbune controlat de Ministerul Energiei, a decis, în februarie, să reducă numărul de posturi de conducere cu 21%, ceea ce înseamnă renunţarea la 106 şefi, în urma implementării unei noi structuri organizatorice a companiei.

Complexul Energetic Oltenia a plătit circa 93,5 milioane de euro, sumă aferentă anului 2015 şi primului trimestru din acest an, pentru achiziţionarea certificatelor verzi şi a celor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), potrivit unor comunicate publicate pe site-ul producătorului de energie.

Pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră necesare conformării pe anul 2015, CE Oltenia a plătit 86,5 milioane euro. În acelaşi timp, complexul energetic a plătit până circa 7 milioane euro pentru achiziţia de certificate verzi pentru anul 2015 şi primul trimestru din 2016.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.