Militarul care a murit în urma atacului asupra unei patrule româneşti în Afganistan a fost decorat post mortem de către preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Stoica Vintilă Mădălin cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, ”în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan”.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mihai-Viorel Fifor.

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi vineri, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Ei au primit primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar, doi dintre ei fiind în stare stabilă, iar al treilea fiind grav rănit. La scurt timp, militarul grav rănit, caporalul Mădălin Stoica, a murit la spital. El avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al MApN din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.