Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că trebuie verificat dacă există personal suficient pentru utilizarea camerelor hiperbare în tratamentul pacienţilor vindecaţi de COVID, precizând că nu va fi aprobată utilizarea unor mijloace terapeutice fără a avea un personal suficient de bine instruit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ioana Mihăilă a fost întrebată, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă sunt studii care arată eficienţa camerelor hiperbare în recuperarea pacienţilor vindecaţi de COVID-19. 
 
"Ordinul de recuperare a pacienţilor post COVID a fost redactat de comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii pe baza dovezilor existente la nivel internaţional privind eficienţa sau ineficienţa anumitor metode terapeutice. În protocolul de recuperare este prevăzută posibilitatea utilizării camerelor hiperbare pentru anumiţi pacienţi care sunt vindecaţi de COVID. Trebuie să menţionăm că protocoalele terapeutice se actualizează în funcţie de rezultatele studiilor. Utilizarea acestor camere hiperbare, utilizate doar în recuperare, doar pentru pacienţi vindecaţi, doar pentru anumite forme, este rezervată centrelor de excelenţă în recuperare respiratorie”, a explicat Ioana Mihăilă.
 
Întrebată dacă există personal suficient pentru folosirea camerelor hiperbare, ea a răspuns: "Este un aspect care trebuie cercetat şi văzut dacă există personal suficient. Evident că nu vom aproba utilizarea unor mijloace terapeutice fără a avea personal suficient de bine instruit şi fără a ne asigura că toate mijloacele de prevenţie sunt utilizate".
 
Camerele hiperbare vor putea fi folosite în recuperarea pacienţilor cu sechele pulmonare în urma infecţiei cu COVID-19, acest tratament fiind inclus în Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică şi reabilitare post-COVID publicat în Monitorul Oficial. Dr. Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti, care în repetate rânduri a solicitat alocarea unei astfel de camere, consideră că este o decizie istorică în cadrul reformei din Sănătate şi că actualul ministru al Sănătăţii a reuşit să impună în faţa tuturor o metodă de tratament formidabilă. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.