Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că oraşul pe care îl administrează reuşeşte să ofere condiţii relativ asemănătoare cu tot ceea ce se întâmplă în oraşele titrate înainte, printre care Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, considerând că acest lucru atrage mai mulţi oameni care vin să locuiască şi să muncească aici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mihai Chirica a fost întrebat, joi, la Prima News, care sunt argumentele prin care Iaşiul a devenit al doilea pol de migraţie internă, după Bucureşti. 
“Cred că într-adevăr, faptul că suntem şi al doilea oraş ca centru universitar la nivelul întregii ţări şi avem şi cea mai mare reţea de învăţământ preuniversitar, după Bucureşti şi cea de sănătate publică reprezintă, să spunem, câteva argumente care confirmă acel sondaj făcut de către Institutul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, Iaşiul a fost o perioadă de timp destul de izolat, migraţia întâmplându-se în special de partea cealaltă a munţilor, spre vest. Acum, Iaşiul reuşeşte să ofere condiţii relativ asemănătoare cu tot ceea ce se întâmplă în oraşele care erau titrate înainte la nivel naţional şi mă refer la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova parţial ceea ce cred că aduce acest plus de valoare pentru migraţie în momentul de faţă”, a explicat primarul Iaşiului.
El a precizat că o cauză a acestei migraţii interne o constituie înrăutăţirea evidentă a nivelului de trai din mediul rural. 
“Prin măsurătorile de trafic, am observat că zilnic în oraşul nostru intră 86.000 de maşini şi ies aproximativ 88.000 într-o zi normală de lucru. Este un flux foarte mare de oameni care intră şi ies în fiecare zi. S-au construit foarte multe întreprinderi industriale chiar în municipiul nostru şi un rol important are şi parcul industrial, care în momentul de faţă oferă peste 12.000 de locuri de muncă, toate venite din afara municipiului nostru. Şi cred că mai este un lucru care ar trebui să îl avem în vedere înrăutăţirea tot mai evidentă a nivelului de trai din mediul rural. De asta vedeţi migraţia foarte importantă în interiorul municipiului, dar destul de redusă în afara acestuia. Deci cred că şi aici este un argument care poate fi luat în vedere pentru susţinerea acestui sondaj. În rest, Iaşiul este şi un oraş sigur, ca şi Timişoara.  A reuşit să convingă lumea că merită să trăieşti aici. Are şi o viaţă culturală deosebită şi una socială prin urmare, de ce să te rişti să devii un migrant pentru toată viaţa ta când poţi să fii foarte aproape de locul în care te-ai născut şi să îţi duci o viaţă normală în apropierea familiei tale”, a mai declarat primarul Iaşiului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.