Sanctitatea Sa Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au avut o întâlnire privată, la final transmiţând mesaje de speranţă, unitate şi susţinere a familiei. Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să nu cadă pradă unei culturi a urii şi să susţină familia, celula societăţii. La rândul său, PF Daniel a transmis că predecesorii ne cheamă să susţinem familia tradiţională formată din femeie, bărbat şi copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist au avut o excelenţă spirituală comună şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea, întâlnirea lor la Bucureşti, în zilele de 7-9 mai 1999, a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. (...) Predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine într-o Europă foarte secularizată pentru a transmite tinerei generaţii credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm şi să promovăm familia creştină tradiţională, formată din bărbat femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrâneşte rapid”, a transmis Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a îndemnat credincioşii să unească ”Liturghia, filantropia, rugăciunea cu acţiunea socială, ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi şi marginalizaţi”.

”În acelaşi timp, Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea şi solidaritatea în societate”, a mai spus Patriarhul Daniel.

La rândul său, Papa Francisc a vorbit despre unitate şi despre înflorirea relaţiilor dintre ortodocşi şi catolici, odată cu vizita pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în 1999 în România, ţară majoritar ortodoxă.

”Călătoria aceea a deschis calea către alte evenimente asemănătoare”, a spus Sanctitatea Sa Papa Francisc, care a transmis un gând de ”recunoascătoare amintire patriarhului Teoctist”.

”Să mergem împreună cu puterea memoriei, nu cu memoria nedreptăţilor suferite sau pricinuite, a judecăţilor şi a prejudecăţilor care ne închid într-un cerc vicios şi ne determină să avem atitudini sterile, ci cu memoria rădăcinilor, a primelor secole în care Evanghelia era vestită cu îndrăzneală şi spiritul profetic a întâlnit şi luminat noi popoare şi noi culturi. (...) Amintirea paşilor făcuţi împreună ne încurajează să mergem spre viitor, având conştiinţa diferenţelor, dar mai ales regăsind mulţumirea atmosferei de familie, memoria comuniunii”, a spus Papa Francisc.

Acesta a vorbit despre schimbările din societatea vremii.

”Şi noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime vremuri, în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale şi culturale rapide. De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi. (...) Globalizarea care impune conformarea a contribuit la dezrădăcinarea valorii popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluate în anii recenţi de un coplesitor simţământ de teamă, care deseori duce la atitudini de închidere şi de ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiei unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului”, a mai spus Papa Francisc.

Şi acesta a transmis un mesaj de susţinere a familiei.

”Fragilitatea legăturilor are repercusiuni în special asupra celulei fundamentale a societăţii, asupra familiei şi ne solicită efortul de a ieşi şi de a merge în întâmpinarea dificultăţii fraţilor şi surorilor noastre, îndeosebi a celor mai tineri”, a mai spus Sanctitatea Sa.

Patriarhul Daniel şi Papa Francisc au ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, unde participă la Rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Pe drumul până la catedrală, Papa a salutat din maşină mulţimea.
 
La sosirea pe esplanada Catedralei, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Papa Francisc le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".
 
Doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.
 
În Catedrala Naţională se află preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.
Patriarhul i-a dăruit Papei o icoană în mozaic a Sfântului Andrei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.